Már folynak az előkészületek a háborús bűnös átszállítására + Kép

Napokon belül Hágába, a Nemzetközi Törvényszék őrizetébe várják Goran Hadzsicsot, a háborús bűnökkel vádolt, szerdán elfogott egykori horvátországi szerb vezetőt – jelentette be közleményében a törvényszék főügyésze, Serge Brammertz. Hozzátette, hogy a vádlott átszállítására már folynak az előkészületek.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798362?searchtext=goran" target="_blank"><strong>• Mladics után letartóztatták Hadzsicsot is</strong></a>

MNO
2011. 07. 20. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság közleményéből az is kiderül, hogy Hadzsicsot – akit 14 pontban vádolnak háborús bűnökkel – a vádak bebizonyosodásáig megilleti az ártatlanság vélelme.

Brammertz – akárcsak a törvényszék dél-koreai elnöke, O Gon Kvon – mérföldkőnek minősítette Hadzsics elfogását, tekintettel arra, hogy az ENSZ égisze alatt működő testület utolsóként letartóztatott vádlottjáról van szó. Hangoztatta: 18 évvel a törvényszék létrehozása után el tudják mondani, hogy a 161 vádlott egyike sem menekülhetett meg az igazságszolgáltatás elől.



(Fotó: Reuters)

Hágába kerülése után Hadzsics azonnal megjelenik bírái előtt, ahol joga van nyilatkozni arról, bűnösnek tartja-e magát az ellene felhozott vádakban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.