Már megint nem foglaltak elég szobát

Magyarország szállodái a kelet-közép-európai régióban vizsgált öt állam – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között az egy kiadható szobára jutó bevétel (revpar) nagysága alapján továbbra is csak a negyedik helyen szerepeltek májusban – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elemzéséből, amelyet a turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése alapján készített.

MNO
2011. 07. 22. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A februárban publikált előző felmérés szerint Magyarország az öt ország között tavaly szobafoglaltságban a negyedik, átlagárban az utolsó, a revpar szempontjából pedig szintén a negyedik helyen végzett. Ugyanakkor májusban Magyarország szállodái a revpar növekedését nézve nagyon jól szerepeltek, ez a mutatószám – a második legnagyobb mértékű javulást mutatva – 17,1 százalékkal emelkedett 2010 májusához képest. A vizsgált országok között január–májusban Ausztria szállodái teljesítettek a legjobban 64,2 százalékos szobafoglaltsággal, 92,1 eurós nettó átlag szobaárral és 59,2 eurós nettó revparmutatóval.

A magyarországi szállodákban a szobafoglaltság 53,9 százalékos volt az első öt hónapban, ez a harmadik helyre volt elég. A nettó átlag szobaár 59,2 eurót, a nettó revparmutató pedig 31,9 eurót tett ki.

Az idén májusban, az STR Global riportjában szereplő 41 európai város között lényegesen javítottak tavalyhoz képest a budapesti szállodák, szobafoglaltságban a 28. helyre, nettó átlag szobaár szempontjából a 39., a nettó revparmutató alapján pedig ugyancsak a 39. helyre került. Az országos szinten az első négyhavi erős keresletélénkülés májusban megállt.

A szállodákban jelentkező belföldi vendégéjszakák száma csökkent, a külföldi csak minimális mértékben emelkedett. 2011 májusában az országos szállodai kapacitás csökkent minden kategóriában a négycsillagos hoteleket kivéve. Különösen az egy- és kétcsillagos szállodáknál folytatódik az évek óta tartó tendencia.

A szövetség tagszállodáitól beérkezett előrejelzés szerint 2011 második fél évének üzleti kilátásai nagyon bizonytalanok. Az évek óta tartó úgynevezett „lead time”, azaz a megrendelések lerövidülése megnehezíti a foglalások alakulásának megbízható becslését. A rendelkezésre álló információk szerint az üzleti, konferencia szegmens foglalásai elmaradnak a múlt év hasonló időszakától, hasonlóképpen a vállalati üzletág kilátásai is. A szabadidős kereslet a tavalyi szint körül várható, bár itt a bizonytalanságot növeli az üdülési csekk leállításának hatása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.