Már spray-vel jelölik meg a sorfal helyét

A spanyol Marca a Copa América egyik meghökkentő újításáról írt: egy argentin sportújságíró, Pablo Silva javaslatára szabadrúgás esetén a bírók jól látható módon jelölik ki a labdától hagyományosan 9,15 méterre álló sorfal helyét.

2011. 07. 02. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Argentínában zajló torna fő meglepetése – a házigazdák döntetlenje Bolíviával – kicsit háttérbe szorította a Copa América egyik újítását, a spray bevezetését szabadrúgáskor, mellyel a bírók jelölnék ki a sorfal helyét. Silva a saját kárán tanulta meg, hogy valamit ki kellene találnia a pályán is gyakori trükkre, amikor a játékosok ártatlan arccal jelzik a bírónak, persze, megértették, hol a sorfal helye, de amint háta fordít a bíró, legalább egy méterrel előrébb araszolnak. Silva egy baráti mérkőzés után döntötte el, hogy valamit kitalál szabálynak. A meccs második félidejének 44. percében szabadrúgást kaptak jó helyről, hogy berúgják az egyenlítő gólt, de a sorfal természetesen előbbre jött, amit nem hagyott szó nélkül. A bíró még ki is állította Silvát. A spray-t már 2000 óta használják Brazíliában, 2009-ben a most sokat szidott Julio Grondona – az argentin szövetség elnöke – vezette be a Libertadores Kupa mérkőzésein, az argentin másodosztályban pedig a 2008-as idény óta használják. Tizenötezer mérkőzésen próbálták már ki, és bár a FIFA engedélyezte, Európában még egyáltalán nem terjedt el.

(marca.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.