Már számolni is nehéz, hány településen volt pusztítás

A szerdai vihar nyomán hat lakóingatlanból 14 embert kellett kitelepíteni Heves megyében – tájékoztatta a Heves Megyei Önkormányzat elnöke csütörtökön az MTI-t. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/798595" target="_blank">• Hatalmas károk, több tízezer háztartásban nem volt áram</a></strong>

MNO
2011. 07. 21. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarnazsadányban nyolc, Tarnaörsön négy lakost helyeztek el ideiglenesen rokonoknál, két erkit pedig egy, a Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott lakásban, miután házukról lesodorta a cserepeket a szél – közölte a viharkárok összesítése után Szabó Róbert. A közintézményekben keletkezett károk miatt várhatóan több település vis maior kérelmet nyújt majd be, illetve a polgármesterek közhasznú munkások alkalmazásával, takarófólia beszerzésével igyekeznek segíteni a károsultakon – közölte a politikus, aki egyben a megyei védelmi bizottság vezetője is.

Mint elmondta, a szélvihar Eger, Gyöngyös, Heves, Füzesabony térségében 38 települést érintett kisebb-nagyobb mértékben, és több főútvonalon (24., 25., 3. számú) akadozott a forgalom a kidőlt fák miatt. A legnagyobb mértékben károsodott települések: Kápolna, Verpelét, Sirok, Recsk, Nagyfüged, Domoszló, Kisnána, Vécs, Tarnazsadány, Tarnabod, Zaránk, Erk, Tarnaörs. A legtöbb helyen a házak tetőszerkezetét rongálta meg a viharos szél vagy a kidőlt fák. Zaránkon a temetőben a kidőlt fák összetörték a ravatalozóépület tetejét, és 20-30 síremlékben is károkat okoztak.

A települések jelentős részében a víz-, az áram-, a vezetékes, valamint a mobiltelefon-szolgáltatás hosszabb-rövidebb ideig akadozott vagy szünetelt. A három érintett hivatásos tűzoltóság (Eger, Gyöngyös, Heves) híradóügyeletére több száz jelzés érkezett. A tűzoltók elsősorban kidőlt fákat távolítottak el. A vihar következtében 28 elektromos vezetékben keletkeztek károk; az áramellátás helyreállítása számos településen elhúzódik – közölte Szabó Róbert.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.