Marad a vám a kínai drótszamarakon

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy további három évvel meghosszabbítja a kínai kerékpárok importjára vonatkozó vámok érvényességét.

MNO
2011. 07. 20. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters birtokába került belső dokumentum szerint az európai gyártók az olcsó kínai kerékpárok támasztotta versenyre hivatkozva azt kérték a bizottságtól, hogy 2016-ig maradjanak érvényben a 48,5 százalékos mértékig terjedő vámok a kerékpárokra és alkatrészeikre. A jelenleg érvényben lévő megállapodás idén augusztusban lejár, s a bizottság a helyzet áttekintése után arra a megállapításra jutott, hogy még három évig fennmaradhat a jelenlegi szabályozás. A kérdésről a jövő héten egyeztetnek a tagállamok illetékesei. Ha megszavazzák a hosszabbítást, akkor az idén október közepén lép életbe.

Kína 700 ezer biciklit exportált az Európai Unióba, a kerékpárexporthoz kapcsolódó bevétel elérte a 430 millió eurót 2009-ben. A vám 1993 óta van érvényben, mértéke az elmúlt tizennyolc évben folyamatosan emelkedett. Európában 13 millió kerékpárt állítottak elő 2008-ban, a piac évi ötmilliárd euróra tehető. Az ágazat 20 ezer embernek ad munkát, elsősorban Németországban és Olaszországban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.