Marihuána nőtt Pinochet sírján

A portugál sajtóban a Moody’s keddi durva és azóta is folytatódó leminősítéseinek következményeivel foglalkoztak. A spanyol gazdasági lapok és portálok a portugál helyzet romlásával egy időben tűzték napirendre a csaknem 700 ezer eladatlan új lakás kérdését. A chilei lapokban nem kis megdöbbenést keltett a tény, hogy hatósági értesülések szerint marihuána nőtt a néhai chilei diktátor, Augusto Pinochet sírján.

2011. 07. 07. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cincodias.com, expansion.com elpais.com, lavanguardia.com, elmundo.es – Spanyolország

A gazdasági portálok ismét tárgyalják a spanyol gazdaság egyik volt húzóágazatának, a nehéz helyzetbe került építőipar és a megmaradt ingatlancégek, illetve a bankok nyakán maradt és most elad(hat)atlan új lakások sorsát, amelyeknek számát a fejlesztési minisztérium egészen pontosan megadta: tavaly év végén összesen 687 523 ilyen ingatlanról tudtak.

2006 és 2008 között még évente több mint félmillió új lakást fejeztek be az építőipari cégek. 2008-ban azonban kirobbant a spanyol gazdasági válság, és drámai mértékben visszaesett a vásárlási hajlandóság. 2009-ben több mint 688 ezerre nőtt az eladatlan új lakások száma, tavaly csupán 521 ezer lakást tudtak értékesíteni, azaz 0,1 százalékkal csökkent az említett mennyiségre nézve (687 523-ra). Az új tulajdonosra váró lakások gyakorlatilag fele a tengerparti országrészekben, Valenciában (19,3 százalék), Andalúziában (16,33) és Katalóniában (15) halmozódott fel.

Expresso.clix.pt, jornaldenegocios.pt, diarioeconomico.com – Portugália, cincodias.com, expansion.com – Spanyolország

A portugál lapokban és gazdasági portálokon természetesen a Moody’s keddi durva leminősítése a fő téma, már csak azért is, mert az egyik legbefolyásosabb ügynökség, ahogy aznap ígérte, folytatta a rosszabb besorolásokat. Szerdán a 78 milliárdos mentőöv alapján privatizálás előtt álló portugál állami vasúti vállalat (CP) értékét rontotta, csütörtökön pedig a négy nagy bank került sorra. A portugál politikai és gazdasági élet meghatározó szereplői egyöntetűen indulatosan reagáltak a Moody’s nem éppen kedvező döntésére. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság portugál elnökének egyértelmű felháborodásának hatására az EKB távozó elnöke, Jean-Claude Trichet bejelentette, ha a piacok nem kérnek a portugál kötvényekből, akkor bankja továbbra is vásárol belőlük. Sőt elítélte a Moody’s rosszul időzített leminősítését, mivel ő nagyon elégedett az új jobboldali portugál kormány első intézkedéseivel.

A lisszaboni tőzsde (PSI20) ennek hatására szinte egész nap jól teljesített, és csaknem kétpontos emelkedéssel visszaszerezte a részvények szerdai 3,03 pontos esésének kétharmadát (1,8). Az Expresso újra megszondáztatta olvasóit, mivel majdnem pontosan megjósolták a június eleji előre hozott választások eredményét. A rögtönzött gyors felmérés alapján ők is úgy vélik – legalábbis a megkérdezettek 68 százaléka –, akárcsak más szakértők, hogy a Moody’s meg a többi ügynökség összeesküdött az euró ellen. Bár csütörtökön az állampapírok hozama csökkent némileg, azért még mindig aggasztó szinten „tartózkodik” az államcsődkockázat, mivel a tegnapi 53,3 százalékról 58-ra kúszott fel. Az írek felzárkóztak a portugálok mögé a harmadik helyre, és a görög tragédia is a katarzis felé tart, mivel az öt éven belüli csőd bekövetkeztének esélye átlépte a 84 százalékot is.

A spanyol tőzsdén (Ibex 35) 120 percig tartott ki Trichet bejelentésének üdvös hatása, és az 1 pontos azonnali emelkedés megtartása helyett a madridi parkett végül piros tartományban zárta a napi kereskedést. A spanyol érdeklődés azért erősödik a portugál helyzet iránt, mert a félsziget nagyobbik országának bankjai több mint 77 milliárd eurót helyeztek ki Portugáliában. Baljós következményekkel járna a spanyol államra is, ha Portugália nem tudná kifizetni időben ezt a tetemes összeget.

Tercera.cl – Chile, abc.es, lavanguardia.es, diariodenoticias.es – Spanyolország

Chilében valószínűleg kikerekedett az olvasók szeme, akármilyen táborhoz tartoznak is, amikor megtudták – először a Tercera című lapból –, hogy hol találtak marihuánát a hatóságok. A drognak számító növény a jobboldali lakosok nem lebecsülendő része példaképének, a 2006 decemberében meghalt Augusto Pinochet tábornoknak a sírján nőtt. A parcella jelenleg a Pinochet család tulajdona, de a Tercera című kormánylap csak szerdán hozta nyilvánosságra a tényt, hogy március elején foglaltak le 182 tő marihuánát és két kiló már feldolgozott „füvet”. Lucía Pinochet, az egykori diktátor nagyobbik lánya elmondta a csendőrségnek, hogy mivel elhanyagolt területről van szó, nem tudtak, nem tudhattak a rejtett ültetvényről.

A néhai tábornok Los Boldosban fekvő magánbirtoka 150 kilométerre délnyugatra fekszik a fővárostól, Santiagótól. A csendőrség mindenesetre kihallgatta a birtok intézőjét és kertészét, utóbbi azt vallotta lapértesülések szerint – ügyészségi megerősítés nélkül –, hogy neki sem volt tudomása a titkos ültetvényről. Egyelőre továbbra sem tudni, hogy ki ültethette a kábítószernek minősített növényt. Pinochetet azért ilyen messzire temették el, mert a család attól tartott, hogy meggyalázzák sírját. Az ügyészség egyébként zárolta ezt a birtokot, mivel az úgynevezett Riggs-ügy kapcsán még mindig nyomoznak a Pinochet-vagyon eredetét firtatva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.