Meg kell szüntetni a magyar mezőgazdaság kiszolgáltatottságát

Több civil szervezet – az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK), a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (Szövet), valamint a Védegylet – közös állásfoglalása szerint a magyarországi génszennyezés ügyében a zéró tolerancia és a vetőmag-önrendelkezés a megoldás.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799580" target="_blank"><strong>• Lecsapnak rájuk, milliárdos bírságok jöhetnek + Képriport</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799445" target="_blank"><strong>• GMO-botrány: hazánk nem szorulna külföldi termékekre</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799388" target="_blank"><strong>• Mindenkinek joga van a testi és a lelki egészséghez</strong></a>

MNO
2011. 07. 27. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környezetvédő szervezetek úgy vélik: a napvilágra került génszennyezési esetek ismételten igazolják azt, hogy a genetikailag módosított (GMO) vetőmagot és hagyományos vetőmagot is előállító óriáscégek képtelenek ellenőrzésük alatt tartani az általuk kifejlesztett technológiát. Nem tudják a vetőmagokat százszázalékosan külön kezelni egymástól, és amennyiben olyan országokból hoznak be vetőmagot, ahol génmódosított növényeket is termesztenek, a génszennyezéssel számolni kell.

Ezért alapvető fontosságúnak tartják a szigorú hatósági, kormányzati fellépést. Úgy ítélik meg, hogy továbbra is fenn kell tartani a zéró tolerancia alkalmazását. Így minden olyan esetben, ahol kimutatható genetikai szennyezés, a vetőmag, illetve az elvetett növény haladéktalan megsemmisítésére van szükség. Szigorú és jelentős mennyiségű ellenőrzést kell végezni, ehhez pedig rendszeresen fejleszteni, modernizálni kell a laboratóriumi hátteret – teszik hozzá szerdai közleményükben.

Fontosnak tartják: a „szennyező fizet” elv alkalmazását a jelenlegi és az esetleges későbbi génszennyezési ügyekben is. Ellenkező esetben – a civil szervezetek szerint – a génmódosítást végző cégek áthárítják a génmódosítás-mentesség fenntartásának költségeit a hagyományos és ökológiai vetőmagokkal gazdálkodni szándékozókra vagy a társadalomra.

A mostani génszennyezések külföldi eredete rávilágít arra, mennyire kiszolgáltatottá vált a magyar mezőgazdaság azáltal, hogy a vetőmagtermesztés és -forgalmazás nemzetek feletti cégek ellenőrzése alá került. Mindezek fényében közép- és hosszú távon elengedhetetlennek tartják a környezetvédők, hogy a vetőmag-előállítás terén is – ugyanúgy mint élelmiszerek esetében – az önrendelkezés irányába történjenek lépések Magyarországon. Ezért szorgalmazzák egy nemzeti vetőmagprogram elindítását magyar nemesítők és gazdálkodók bevonásával, amelynek célja a minőségi, génmódosítás-mentes hazai vetőmag biztosítása lenne.

Utalnak arra, hogy jelenleg is import génmódosított szója takarmányon élnek a haszonállatok, és így a tej- és húsipari termékekbe közvetve bekerülnek. Álláspontjuk szerint ez nem lehet hivatkozási alap a génszennyezés elfogadtatására, hanem az új vidékstratégiában szereplő fehérjeprogram fontosságát, szükségességét húzza alá. Így azt várják a kormánytól, hogy a vidékstratégia alapján ez év őszére dolgozza ki a fehérjeprogram alapkoncepcióját, hogy a következő évektől a génszennyezett import vetőmag mellett az import génmódosított takarmány is teljesen eltűnjön a Kárpát-medencéből.

Emellett Magyarországnak az unióban is határozottabban kell fellépnie annak érdekében, hogy a génszennyezés problémáját mérsékelni lehessen – tartalmazza az állásfoglalás, amely emlékeztet, hogy a génszennyezés miatt több mint egymilliárd forintnyi kár érte a magyar gazdákat. A közelmúltban történt génszennyezés miatt várhatóan több mint 5000 hektáron kellett, illetve kell majd megsemmisíteni a génszennyezett magból kikelt kultúrákat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.