Még nem épül új blokk a belenei atomerőműnél

A bolgár elektromos művek (NEK) és az orosz Atomstrojexport szeptemberig elhalasztotta a Duna bulgáriai szakaszán létesülő belenei atomerőmű két energiablokkjának megépítéséről szóló végleges megállapodást.

MNO
2011. 07. 03. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár gazdasági és energiaügyi minisztérium közlése szerint eddig az időpontig kell tisztázni a pontos árat, pontosítani a szeizmográfiai, illetve egyéb vizsgálatok eredményeit.

Trajcso Trajkov bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy az atomerőmű létesítését felügyelő műszaki bizottság a japán fukusimai atomerőműben történt baleset után még további számos kérdést tett fel a beruházásban részt vevő orosz cégnek, megnyugtató választ azonban eddig nem kapott. Bulgária további biztonsági garanciákat vár orosz partnerétől, amelyeket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (IEA) és az Európai Bizottságnak is meg kell erősítenie – tette hozzá.

Belenében két, egyenként ezer megawatt kapacitású, orosz gyártmányú VVER reaktort szerel fel a tervek szerint az orosz vállalat a tavaly novemberben aláírt előzetes megállapodás értelmében 6,3 milliárd euróért. Ez az ár azonban még nem végleges, Bulgária azt szeretné, hogy a bekerülési ár ne haladja meg az ötmilliárd eurót.

A beruházást végző projekttársaságban a bolgár NEK energiavállalat 51 százalékkal, az orosz Atomsztrojexport 47 százalékkal, a finn Fortum és a francia Altran technológiai tanácsadó cég 1-1 százalékkal részesedik.

Az atomerőmű ügye már a nyolcvanas évek óta húzódik, a beruházást a kilencvenes évek elején leállították pénzhiány, illetve környezetvédők tiltakozása miatt, majd 2008-ban döntöttek ismét az építés folytatásáról.

Bulgária másik atomerőműve Kozlodujban van. Ott már csak két reaktor működik a korábbi hatból, mivel a bolgár kormány négyet leállított az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeként. A jelenleg még üzemelő ötös és hatos blokk az ország villamosenergia-ellátásának a harmadát biztosítja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.