Még nem pörgött fel a kiskereskedelem, de vannak biztató jelek

Májusban 0,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, az év első öt hónapjában 0,2 százalékkal csökkent, míg a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a májusi értékesítés 0,5 százalékkal haladta meg az előző havit.

MNO
2011. 07. 26. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben májusban 646 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, míg az első öt hónapban 2919 milliárd forint volt a forgalom.

Tavaly májusban a naptárhatástól megtisztított éves adatok szerint 5,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi termékforgalom, míg az előző hónaphoz képest szezonális és naptárhatástól megtisztítva 1 százalékkal volt kisebb a forgalom.

A Nemzetgazdasági Minisztérium értékelése szerint január óta nem tapasztalt havi növekedést mutatott a kiskereskedelmi forgalom idén májusban. A tárca keddi közleménye szerint májusban a kiskereskedelmi üzlethálózatok és csomagküldő kiskereskedelem termékforgalma folyó áron 1,3 milliárd forinttal haladta meg az áprilisi, illetve 45 milliárd forinttal az előző évi májusi forgalmat.

A KSH adatai szerint áprilisban és márciusban a naptárhatástól megtisztított éves összevetésű adatok szerint csökkent a forgalom, 1,2 és 0,9 százalékkal. E két hónapban az előző hónaphoz képest a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint is csökkenést mutatnak az adatok az előző hónaphoz képest: áprilisban 0,3, márciusban 0,5 százalék volt a visszaesés.

Januárban és februárban a naptárhatástól megtisztított éves adatok szerint 0,1-0,1 százalékkal nőtt a forgalom, míg a szezonális és naptárhatástól megtisztított havi adatok szerint februárban stagnált, januárban pedig 0,6 százalékkal volt nagyobb a forgalom.

Az első öthavi kiskereskedelmi eladások értékében 45 százalék volt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 19 százalék az üzemanyag-, 12 százalék a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletek részesedése. A többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2011 első öt hónapjában.

A KSH adatai szerint az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene májusban és az első öt hónapban összességében stagnált. A forgalom jelentős részét, kilencven százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek, hiper- és szupermarketek, vegyesboltok eladásai májusban lényegében szintén nem változtak.

Az előző év azonos időszakához képest a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene májusban 1,7 százalékkal nőtt, az első öt hónapban lényegében nem változott.

Májusban az átlagost meghaladó volt a növekedés az illatszer-, a textil-, a ruházati és lábbeli-, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletekben. A bútor-, a háztartásicikk-, az építőanyag-, valamint az iparcikk jellegű, vegyes üzletek értékesítésének volumene továbbra is elmaradt az előző év azonos időszakától, azonban a csökkenés mértéke a korábbi hónapokhoz képest mérséklődött.

A KSH adatai szerint az üzemanyagtöltő állomások eladásai májusban 1,7 százalékkal emelkedtek a tavalyi alacsony bázishoz képest, az év első öt hónapjában pedig 0,3 százalékkal mérséklődtek 2010 azonos időszakával összehasonlítva.

Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem májusi volumene lényegében stagnált, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 1,3 százalékkal, az üzemanyagkutaké 1 százalékkal nőtt.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – májusban a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,4, az eurózóna országaiban 1,9 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 12 tagállamban bővülést, 10-ben csökkenést mutatnak. A legnagyobb, 14,3 százalékos növekedést Luxemburgban, a legnagyobb, 8 százalékos visszaesést Portugáliában mérték.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai májusban 1 százalékkal, 2011 első öt hónapjában pedig 2,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.