Megállítható a romániai magyar népességfogyás

Van esély arra, hogy megálljon a romániai magyar népesség összlakosságon belüli arányának csökkenése – hangzott el a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) népszámlálással foglalkozó tanácskozásán a székelyföldi Tusnádfürdőn.

MNO
2011. 07. 21. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában ősszel esedékes a népszámlálás, s az egy évnél hosszabb ideje külföldön élő román állampolgárok összeírásán is múlhat, hogy megállítható-e a romániai magyar népesség évtizedek óta tapasztalható arányának csökkenése – mondta Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári Országos Kisebbségkutató Intézet munkatársa. Az európai uniós statisztikai hivatal, az EuroStat ugyan a lakhely szerinti összeírás híve, ezzel szemben az uniós tagországok a minél nagyobb népességszám kimutatásában érdekeltek, hogy például több képviselőt küldhessenek az Európai Parlamentbe – mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi évtizedben a román nyelvű lakosság körében nagyobb mértékű a kivándorlás, mint a romániai magyarok körében, s mindezek mellett – ha kis mértékben is – de nagyobb a gyermekvállalási hajlandóság a magyar családokban.

Kapitány Balázs, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára szerint komoly eredmény lenne, ha a romániai magyarság számarányának a második világháború óta tapasztalható csökkenése megállna. Befolyásolhatja a felmérési eredményeket az adatok feldolgozása, értelmezése, a magyar nyelvű kérdőívek, valamint a magyar nyelvű kérdezőbiztosok jelenléte. A népszámlálási kampány bevett gyakorlat Európában, nincs mit szégyellni rajta – mondta. „Inkább kétszer írjanak be valakit, mint egyszer sem. Aki lakhelyétől távol tanul, azt inkább az otthoniak regisztráltassák. A statisztikai hivatal dolga a párhuzamosságok kiszűrése” – jelentette ki Kapitány Balázs.

Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) népszámlálási munkacsoportjának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az őszi romániai népszámláláskor minden kérdezőbiztosnál kell lennie magyar nyelvű űrlapnak, és a külföldön élők regisztrálására is van lehetőség. Mint mondta, az RMDSZ népszámlálási kampányában kiemelt feladatnak tartják a magyar kérdezőbiztosok, különösen a pedagógusok és a magyar önkormányzatok dolgozóinak felkészítését. Legalább a romániai magyarság számarányának megfelelő arányban legyenek magyarok a kérdezőbiztosok között – tette hozzá. Emellett fontos a szórványban élők elérése, valamint az, hogy a magyar identitású romák és svábok valóban vallják magukat magyarnak – mondta.

„A pártpolitikai ügyekből vegyük ki a népszámlálás témáját” – jelentette ki Demeter Szilárd, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) népszámlálási munkacsoportjának vezetője. Az EMNT munkacsoportja informálisan már felvette a kapcsolatot az RMDSZ népszámlálási stábjával, hogy felesleges versenyhelyzet ne alakuljon ki. Elmondta, hogy a Magyarnak lenni jó! címmel még 2010. december elsején elindított kampányukban házról házra járva kívánnak minden magyart elérni. Ennek érdekében többnyelvű szórólapokat és román nyelvű kampányt is terveznek. A magyar szempontból sikeres népszámláláshoz szükségesnek nevezte egy olyan jövőkép felmutatását, amelyért érdemes vállalni a magyar identitást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.