Megdöbbentek a miniszterelnök-helyettes nyilatkozatán

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke felszólította Rudolf Chmelt, a szlovák kisebbségügyi és emberi jogi miniszterelnök-helyettest, hogy tegyen bejelentést az illetékes szerveknél, amennyiben tudomása van olyan csoportokról, amelyek kétségbe vonják Szlovákia integritását, és belviszályt keltenek az országban.

2011. 07. 25. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvidéki magyar pártelnök állásfoglalásában arra a nyilatkozatra reagált, amellyel Chmel hivatala pénteken azt indokolta, miért késett az idén a kisebbségi kultúrák támogatásának szétosztása, illetve miért avatkozott be a hivatal a szakmai bizottságok ajánlásaiba. Az indoklásban egyebek között az áll, hogy az állam „ne támogasson olyan szubjektumokat, amelyek együttműködnek olyan hazai és külföldi szervezetekkel, mozgalmakkal és pártokkal, amelyek pszichológiai revizionizmussukkal és irredentizmusukkal kétségbe vonják a Szlovák Köztársaság integritását, és az államon belül konfliktusokat keltenek állampolgáraink együttélésében”. Az állami kulturális támogatások elosztásának késését csütörtökön nyílt állásfoglalásában a felvidéki magyar civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala bírálta. Az MKP-t Chmel hivatalának indoklása „megdöbbentette”.

„A Magyar Koalíció Pártjának nincs tudomása olyan szervezetről, kiadóról vagy sajtótermékről, amely a szlovákiai magyar vagy más kisebbségi közegben hasonló tevékenységet folytatna, illetve kapcsolatban állna revizionista vagy irredenta pártokkal és mozgalmakkal, s amelyek állami támogatást kérnének munkájukhoz” – olvasható Berényinek az MTI pozsonyi irodájába is eljuttatott állásfoglalásában. A párt ezért felszólítja Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettest, hogy „amennyiben hivatalának tudomása van olyan civil szervezetekről, kiadókról vagy sajtótermékekről, amelyek Szlovákia területén fejtenek ki bármilyen tevékenységet és jelennek meg, s amelyek kétségbe vonják Szlovákia integritását vagy alkotmányos rendjét, tegye meg törvényből fakadó kötelességét, és jelentse azt az illetékes szerveknek, illetve kezdeményezze azok azonnali betiltását.”

„A Magyar Koalíció Pártja súlyos politikai hibának tartja, hogy a hivatal az ilyen jellegű információit nem a törvényeknek megfelelő módon kezeli, hanem a kisebbségi kultúrák támogatása kapcsán hozza nyilvánosságra, amivel maga is hozzájárul bizalmatlanság légkörének kialakulásához a többségi nemzet és a nemzeti kisebbségek között” – áll az MKP Berényi József által aláírt állásfoglalásában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.