Megerősítik a várfalakat is

Nyílt közbeszerzési eljárást indít a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) a budai Vár és más műemléki ingatlanok helyreállítási munkálatainak elvégzésére, több mint nettó kétmilliárd forint keretösszeggel – döntött a vagyonkezelő igazgatósága.

MNO
2011. 07. 05. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ajánlati felhívás hamarosan megjelenik a Közbeszerzési Értesítőben. Az MNV közleményében emlékeztet rá, hogy az elmúlt évek téli időjárása jelentős károkat okozott a budavári palotát övező vár- és támfalakban. Az idei zord tél, majd az ezt követő rendkívül csapadékos időjárás miatt a budai Vár falai részlegesen tönkrementek. A Kulturális Örökségvédelmi Iroda több kötelezést is kiadott a veszélyes szakaszok mielőbbi helyreállítására. A budai Vár helyreállítási, veszélyelhárítási munkáira az adott helyszín és az elvégzendő speciális feladatok miatt külön eljárásban kötne az MNV Zrt. szerződést a lehetséges kivitelezőkkel, külön kezelve az egyéb – műemléki és nem műemléki – ingatlanokon országosan végzendő javítási, helyreállítási munkáktól. A tervek szerint tehát külön eljárás révén több, főként műemléki ingatlanon is elindulhatnak a helyreállítási munkálatok.

Az MNV Zrt. a keretmegállapodást mindkét eljárás esetén egyéves időtartamra kötné meg, a budai Várnál nettó 500 millió forint, míg a további ingatlanoknál 1,5 milliárd forint plusz 50 százalék értékben, hogy ne csak az idei, de a jövőre tervezett építési munkák nagy részének elvégzésére is keretet adjon. A keretmegállapodásban meghatározott összeg nem jelent kötelezettségvállalást az MNV Zrt. számára – jegyzik meg. Az eljárás eredményhirdetése, valamint a nyertes ajánlattevővel való szerződéskötés 2011 szeptemberében várható.

Emlékeztetnek rá: folyamatban van a pécsi Középkori Egyetem építési beruházásának befejezése céljából indított nyílt közbeszerzési eljárás is, amelyre az ajánlatokat 2011. július 22-ig lehet beadni. A munkák elvégzésével, a műemlékegyüttes környezete, külső megjelenése méltó lesz a 2009–2010-ben megújult pécsi belvárosi környezethez.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.