Meggyógyult a naponta 12 ezret tüsszentő kislány?

A 11 éves chilei kislány, Ayleen Cereceda csak két és fél hónap után szabadult az életét megkeserítő napi 12 ezer tüsszentéstől, mert az orvosok megtalálták az ellenszert. A kislány különös tüneteivel egy egész orvoscsoport foglalkozott, köztük a gyermekideggyógyász Macarena Landaeta is.

2011. 07. 28. 20:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerinte érzelmi alapon kezdődött a prüszkölés, de a kislányt szakorvosok egész serege vizsgálta meg, például ideggyógyászok, fül-orr-gégészek, immunológusok, pszichológusok, sőt pszichiáterek is keresték annak okát, hogy miért prüszköl a kislány gyakorlatilag minden három másodpercben.

A diagnózis megállapítása után azonnal pszichológiai és gyógyszeres kezelés következett, és jött is a gyors enyhülés, mert olyan tablettákat kapott, amelyeket elsősorban a tüsszentés ellen írnak fel. A kislány megkönnyebbült, nem kell már tüsszentenie, csak azt érzi, hogy a korábbi tüsszentések idejében kapar a torka, ezért még legalább hat hónapig tart a kúra.

A neurológus Carlos Silva elmondta, hogy az ilyen tüsszentések kialakulására a szorongás, a személyiségjegyek és bizonyos idegpályák megváltozása együtt hat, ezért van szükség a kiegészítő pszichológiai kezelésre. Annyi bizonyos, hogy nem a tüsszentéseket gyakran előidéző bakteriális streptococcus-fertőzés a bűnös – tette hozzá még Landaeta doktornő.

(elcomercio.pe –Peru, abc.es – Spanyolország)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.