Megkezdődik a hosszú távú kereskedés az áramtőzsdén

A magyar áramtőzsdén megkezdődik számos, hosszú távú fizikai szállítású áramtermék kereskedése kedden – közölte a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. hétfőn az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 18. 16:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedden 8.50-kor megnyíló piacon szeptemberi, 2011 negyedik negyedévi és 2012. évi magyarországi fizikai áramszállításokra lehet üzletet kötni. Az adásvétel havi, negyedéves és éves szállításra történhet a nap 24 órájára szóló úgynevezett zsinór-, vagy a nap csúcsidőszakában felhasználható csúcsidőszaki termékekkel.

Az áramtőzsde hosszú távú fizikai szállítású piacán az év végéig 3,5-5 terawattóra forgalommal számol a HUPX. Magyarország éves áramfelhasználása 40 terawattóra körül van. A hosszú távú fizikai szállítással történő kereskedés megindítása – a Magyar Energia Hivatal korábbi tájékoztatása szerint – lehetőséget teremt arra, hogy az MVM Trade a tőzsdén értékesítse azt az árammennyiséget, amit jelentős piaci szereplőként (jpe) kötelező aukcióra vinnie. A hosszú távú fizikai szállításra szóló kereskedés 2011. május 30-án kezdődött tesztidőszaka június 17-én sikeresen befejeződött.

A kereskedés tíz piaci szereplővel indul, és a GDF Suez csoporthoz tartozó Electrabel SA a piaci árjegyző. (Az árjegyző vételi és az eladási oldalra viszonylag nagy mennyiségre vonatkozó ajánlatot tesz a reális árfolyam közelében, és ha a megbízás részben vagy egészében teljesül, akkor pótolja is a mennyiségeket.) A hosszú távú szállítások piacán minimálisan egy megawatt termékkel lehet kereskedni euróban. A szállítás a Mavir villamosenergiaipari rendszerirányító hálózatán történik.

A kereskedési idő nyitószakasza 8.50-9.00, a záró aukciós szakasz pedig 16.00-16.16-ig tart. A közzététel – a HUPX közlése szerint a lehető leghamarabb, legkorábban 17 órakor történik meg.

A magyar áramtőzsdén 2010. július 20-án kezdődött meg a kereskedés másnapi fizikai szállítású árammal. Az első kereskedési napon 6541 megawattóra áramra kötöttek üzletet, a csúcs pedig 2011. július 8-án volt, amikor 17 360 megawattóra volt a napi forgalom. A HUPX a közel 100 százalékban állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek (MVM) csoporthoz tartozó Mavir leányvállalata.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.