Megkezdte kampányát az egyik legjelentősebb politikai erő

Megkezdte választási kampányát hétfőn az egyik legjelentősebb tunéziai politikai erő, a Haladó Demokratikus Párt (PDP). A tízmilliós észak-afrikai országban több évtizedes önkényuralom után októberben tartják az első szabad választást.

MNO
2011. 07. 05. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maja Dzsbiri, a balközép irányzatú párt elnöke újságíróknak elmondta, hogy több ezer aktivistájuk járja az országot és oktatja a lakosságot a demokráciára. Tunéziában január 14-én döntötték meg Zin el-Abidin ben Ali elnök uralmát, amivel véget vetettek önkényuralmának, és megnyitották az utat a politikai szabadság új korszaka, de egyúttal a bizonytalanság előtt is.

Az országot jelenleg ügyvezető kormány irányítja, az új alkotmányt az októberben megválasztandó parlament fogadja majd el. A folytatódó zavargások miatt azonban sokan attól tartanak, hogy a demokráciába vezető átmenet kudarcba fullad. „Az átmeneti időszak sikeréért minden politikai párt és a civil társadalom is felelősséggel tartozik” – jelentette ki Maja Dzsbiri, az első tunéziai nő, aki pártelnöki tisztséget visel.

Ben Ali megbuktatása óta mintegy száz politikai párt jelent meg, de többségük kevéssé szervezett és ismeretlen a közvélemény számára. A PDP az egyik legnépszerűbb, legismertebb és legszervezettebb párt az Újjászületés Párt (Ennahda) után. A Rasid Gannúsi vezette Ennahda az arab világ egyik leghaladóbb szellemiségű iszlám csoportja, amelyet az előző rendszerben betiltottak és tagjait üldözték. Tevékenységét március 1-jén engedélyezték ismét, és azóta viharos sebességgel nyer teret az országban.

Az Ennahda kivonult a parlamenti választást előkészítő bizottság munkájából, részben azért, mert Gannúsi szerint a testület egyes tagjai hajtóvadászatot folytatnak ellenük, igyekeznek démonizálni a pártot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.