Megküzdenének a fenntartásokkal

A japán kormány stresszvizsgálatok végrehajtását fontolja atomerőműveiben annak érdekében, hogy enyhítse a fukusimai erőmű balesete miatt a lakosság körében kialakult atomenergiával szembeni fenntartásokat – közölte Edano Jukio főtitkár és kormányszóvivő szerdán.

MNO
2011. 07. 06. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főtitkár bejelentette, hogy utasítást adott a kereskedelmi miniszter Kaieda Banrinak és az atomkatasztrófa miatt kinevezett atomügyi miniszter Hoszono Gosinak az új stresszvizsgálatok kidolgozására. Ezek hasonlóak lesznek az európai államokban végrehajtott terhelési próbákhoz – közölte a politikus parlamenti felszólalásban.

A vizsgálatokban azt ellenőriznék, hogy mennyiben képesek ellenállni az atomerőművek a márciusihoz hasonló, 9-es erősségű földrengésnek vagy 15 méteres szökőárnak. A japán energiaipar nehézségek elé néz a nyári csúcsfelhasználás idején, ugyanis több erőművet karbantartás, illetve felülvizsgálat miatt bezártak. Jelenleg az 54 kereskedelmi célú atomreaktor közül csupán 19 működik. Az áramkimaradások elkerülése érdekében a legnagyobb tokiói és északkeleti felhasználóknak július 1-jétől az előző évhez képest 15 százalékkal kell csökkenteniük csúcsfelhasználásukat. Ilyen intézkedésre legutóbb az 1974-es olajválság idején volt példa.

A márciusi természeti csapások előtt az atomerőművek a japán áramtermelés mintegy harminc százalékát adták, s a szigetország az Egyesült Államok és Franciaország után a világ harmadik legnagyobb atomenergia-termelő állama volt.

Az áramkimaradások elkerülése érdekében leghamarabb a Kyushu Electric Power Co. 36 éves Genkai városbeli erőművét indíthatják be, amely éppen most esett át időszaki karbantartáson.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.