Megsemmisítették a mintegy 400 hektár génkezelt kukoricavetést

Megsemmisítették azt a mintegy 400 hektár magyarországi kukoricavetést, ahol az eddigi hatósági ellenőrzések kimutatták, hogy – a tiltás ellenére – génmódosított kukorica-vetőmag került a földbe – közölte az MTI érdeklődésére Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és az agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár pénteken. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795894" target="_blank"><strong>• Génmódosított kukoricát találtak Baranyában – máshol is lehet</strong></a>

MNO
2011. 07. 08. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azon a területen, ahol a vetést megsemmisítették – kitárcsázták –, pollenszórás nem történt. Szigetváron és környékén, Létavértesen és környékén, de Szolnok és Fejér megyében is vetettek génkezelt kukorica-vetőmagot – tette hozzá. E téren a hatósági ellenőrzések ez év eleje óta folynak, márciusban egy új jogszabály is életbe lépett, amely kötelezővé teszi a forgalomba hozatal előtti GMO-vizsgálatot.

A hatósági ellenőrzések a jövőben is folytatódnak – mondta a helyettes államtitkár –, annak ellenére, hogy a vevőmag-forgalmazóknak kötelességük meggyőződni arról: az általuk forgalmazott termék GMO-mentes-e.

Az ellenőrzések során az ellenőrök Pioneer és Monsanto fajtákat egyaránt találtak az elvetett vetőmagok között. A hatóság azt nem vizsgálja – az unión belüli áruk szabad áramlása miatt –, hogy miként került az országba a GMO-val szennyezett vetőmag, de azt igen, hogy hová került az áruból – közölte a helyettes államtitkár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.