Megugrott az autógyártó cég profitja

A szakértők által várt második negyedévi profitról számolt be a svéd tehergépjármű-gyártó Volvo AB pénteken.

MNO
2011. 07. 22. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adózott eredmény 5,12 milliárd svéd korona (802 millió dollár) volt, ami 63 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 3,15 milliárd koronát. A svéd cég működési eredménye 60 százalékkal 7,65 milliárd koronára ugrott.

A Volvo eladása a júniussal záródott negyedévben 15 százalékkal, 79 milliárd koronára bővült. Leif Johansson, a Volvo AB vezérigazgatója az eredmények ismertetésekor elmondta, a cég értékesítése a pénzügyi válság előtti szintre állt vissza.

A Volvo, amely 1999-ben adta el autógyártó ágazatát, a világ egyik legnagyobb teherautó-gyártója, amelyhez olyan márkák tartoznak, mint a Volvo, a Mack, a Renault és az UD. A cég ezenkívül buszokat, motorokat és építőipari berendezéseket is gyárt.

A Volvo teherautó értékesítése 20 százalékkal, 50 milliárd svéd koronára emelkedett a második negyedévben, a cég ellenőrzi ebben a szegmensben az amerikai piac 20 és az európai piac 28 százalékát.

A teherautó-eladás 31 százalékkal nőtt Európában, míg Észak-Amerikában megduplázódott a negyedévben. Ázsiában ugyanakkor 9 százalékkal csökkent az értékesítés. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy a márciusi japán természeti katasztrófa miatt az UD Track alkatrész-ellátási gondokkal küszködött. A Volvo AB részvényára 4,6 százalék pluszban kezdett a stockholmi értéktőzsdén pénteken.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.