Méltó sírkövet kapott Antal Imre

Méltó sírkövet állított a Magyar Televízió Antal Imre sírjára a Farkasréti temetőben; a 2008-ban elhunyt legendás televíziós születésének évfordulójához közeledve síremlékét pénteken avatják fel.

MNO
2011. 07. 27. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antal Imre zongoraművész, televíziós műsorvezető, a Magyar Televízió örökös tagja július 31-én lenne 76 éves. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az évfordulóhoz közeledve, régi adósságot törlesztve, méltó síremléket állíttatott a tévés hantjára. A zongorát mintázó gránitkő síremlék a zeneművészre utal, a kőlapon a véset az örökre letett mikrofonról pedig a legendás televíziósra. Bár számos tényező akadályozta eddig, hogy Antal Imre emlékéhez méltó sírkövet készíttessen az egykori kolléga hantjára a Magyar Televízió, az adósságot mára törlesztette a köztévé. A nemrég elkészült sírkövet péntek délután két órakor avatja fel Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója Antal Imre egykori kollégái körében – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Három éve, 2008. április 15-én hunyt el Antal Imre Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, színész, riporter, konferanszié, a Magyar Televízió örökös tagja. „Tulajdonképpen nem is lepődnék meg, ha a büfében meghallanám a hangját, ahogyan viccet mesél, annyira hozzánk tartozik. Itt van velünk, bennünk. Pedig már nagyon régen kért tőlem tüzet az Aulában. Azt az Aulát otthagytuk a Szabadság téren, Őt meg Farkasréten. Már három éve, hogy eltemettük – tulajdonképpen szűk családi körben, ahhoz képest, hogy ő volt egy ország Imruskája” – mondja Nagy György szerkesztő-műsorvezető, a síremlékállítás kezdeményezője. Szombaton 17 óra 30 perckor az m1 a Hogy volt… című sorozat róla szóló adásával eleveníti fel Antal Imre emlékét.

Antal Imre (1935–2008) előbb zeneművészként vált ismertté. Zenei pályafutása azonban a hetvenes évek elején egy betegség következtében kettétört. Élete ettől kezdve a televízió volt, ahol szórakoztató műsorok, televíziós vetélkedők műsorvezetője, bohózatok, szilveszteri műsorok elmaradhatatlan szereplője lett. 1965-ben a Könnyű-e együtt élni veled című műsorban állt először kamera elé, majd rábízták a Köszöntő, és a Halló fiúk! Halló lányok! című ifjúsági program vezetését. Művészi sokoldalúságát színházi produkciókban, játékfilmekben vállalt szerepei bizonyították. A Bors című sorozatban Dániel Ede „tanár urat” alakította, s jellemszínészként kiváló alakítást nyújtott a Szevasz, Vera!, a Szemüvegesek vagy a Circus Maximus című mozifilmekben. Legnépszerűbb műsora az évtizedekig futó Szeszélyes évszakok volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.