Mérséklődött a Gazprom részesedése

Dékány Lóránt
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerződésben meghatározottnál kevesebb gázt vettek át az európai vevők 2009–2010-ben a Gazpromtól, ám a különbözetért összesen 3,4 milliárd dollárt kellett fizetniük az orosz cégnek – közölte Alekszandr Medvegyev, az orosz társaság elnökhelyettese a Vedomosztyi című lap szerint. A Gazprom hosszú távú szerződései többek között a „Vidd vagy fizess” alapelvre épülnek, ami azt jelenti, hogy a vevőknek egy bizonyos mennyiségű gáz után mindenképpen fizetniük kell akkor is, ha azt nem fogyasztották el. Medvegyev azt is hangsúlyozta, hogy ez afféle előleg, mert a kifizetett gázt az ügyfelek később átvehetik, és kereshetnek is rajta, mivel az árak emelkedhetnek. Ugyanakkor ez utóbbi lehetőséget csak akkor vehetik igénybe, ha az adott évre kialkudott minimális mennyiséget már átvették. Mint mondta, az effajta előre fizetett „virtuális” bevételek magasabbak is lehettek volna, de a Gazprom bizonyos kötelezettségeket elengedett európai ügyfeleinek a 2009 januárjában bekövetkezett és a szállítások leállásához vezető orosz–ukrán gázháború miatt, valamint a gazdasági válság miatt is enyhített egyes szerződéseknél a feltételeken.
Medvegyev szerint a Gazprom elégedett értékesítési politikájával. Ugyanakkor elismerte, hogy részesedésük az európai piacon a 2008-as 29 százalék után tavaly már csak 24 százalékot tett ki, miközben Norvégiáé ugyanezen idő alatt 15-ről 17,5 százalékra nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.