Meseszereplő lett az államfő

Egy színdarab és egy, a gyermekkoráról szóló film után tündérmese főszereplője lesz a szerdán 71. születésnapját ünneplő Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán államfője.

MNO
2011. 07. 06. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nurszultán, a nép vezetője című könyv, amely éppen az elnök születésnapján jelenik meg, Nazarbajev diplomáciai erőfeszítéseit és sikereit beszéli el mesés formában, színes illusztrációkkal tarkítva – közölte a kazah állami hírügynökség. A kormány kritikusai szerint az ilyen lépésekkel személyi kultuszt akarnak teremteni Nazarbajevnek, aki az 1980-as évek óta áll az olajban gazdag közép-ázsiai ország élén.

A történet szerzője, Roza Akbolatova szerint viszont a színes rajzokkal megelevenített történet segít közelebb vinni a politikát a gyermekekhez. Ha a hízelgő hangnemű tündérmese még nem lett volna elég születésnapi meglepetésnek, Akbolatova a jeles alkalomra egy másik kötetet is összeállított, amelyben az elnököt ismert kazah személyiségek társaságában ábrázoló fotókat nézegethetnek az érdeklődők, illetve egy esszét is olvashatnak az államfőről. Kissé összezavaró módon az esszékötet címe szintén Nurszultán, a nép vezetője.

A kazahok már hozzászoktak az ehhez hasonló ömlengésekhez: az országot mindenütt az elnököt ábrázoló, dicsőítő szlogenekkel teleírt plakátok tarkítják, az állami média pedig nap mint nap hűen hírt ad az államfő újabb eredményeiről.

Nem lehet azonban teljes Nazarbajev öröme a születésnapján – amely „véletlenül” épp egybeesik az új főváros, Asztana alapításának évfordulójával –, hiszen a híres brit énekes, Sting lemondta az esedékes koncertjét. Sting, aki az emberi jogok elkötelezett védelmezője, az Asztana alapítása alkalmából rendezett ünnepségen lépett volna fel, azonban az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet felhívta figyelmét arra, hogy a kazah hatóságok a közelmúltban nem éppen kesztyűs kézzel bántak a tüntető olajipari munkásokkal. Az incidens mindenképp kínos a kormányzat számára, amelynek rendkívül fontos a jó nemzetközi hírnév megteremtése.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.