Messi megmentette Argentínát

Argentína válogatottja a pocsék játékú és kiábrándító két döntetlen után végre teljesítette a kötelező kört, három góllal legyőzte az egyik meglepetéscsapatot, Costa Ricát. Bár Messi egy gólt se lőtt, társai valósággal tömték a jobbnál jobb labdákkal, ő pedig a közönség és a társak bizalmát meghálálva újra úgy játszott, ahogy tud, vagyis csillogott.

2011. 07. 12. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha kicserélték volna a jelentősen átszervezett argentin válogatottat, úgy játszottak, ahogy a közönség is elvárta eddig tőle. De csak az első félidő végén, egy szögletkombinációból tudott betalálni a közép-amerikai csapat hálójába, amely az óriási nyomás miatt alig lépte át a félpályát. Kun Agüero még egy gólt lőtt, a harmadikat pedig Di María szerezte, és bár a „Bolha” is többször próbálkozott, még nem sikerült megtörnie a 2009 márciusa óta tartó válogatottbeli „gólcsendet”.

A 169 centijével „pöttömnek” számító Messi nem tehetett róla, hogy az előző két összeállítás játékosaiból nemcsak az elképzelés, hanem a pontos összjáték is hiányzott, de a közönség főleg őt tette felelőssé a rossz játékért indokolatlanul. A vadabb szurkolók egyenesen kétségbe vonták Messi argentin mivoltát, és egyéb válogatott sértéseket vágtak a fejéhez.

Az előbbi vádról kevesen tudják, hogy annyi alapja azért van, hogy Messi felvette már a spanyol állampolgárságot is, és folyamatosan kapja a kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokat: inkább spanyol színekben játsszon. Még ki is fütyülték mindkét meccsen, ami nyilván kedvét szegte.

Az édesanyja életéért aggódó Maradona és a másik legenda, Alfredo Di Stéfano kelt Messi védelmére, akit a Costa Rica elleni győztes meccs végén a publikum már állva ünnepelt. Messi a meccs után üzent az őt méltatlanul bírálóknak, hogy eddig az a biztatás és szeretet hiányzott neki, amit ezen a sorsdöntő meccsen kapott a szurkolóktól, akik fáradhatatlan buzdításukkal valósággal belehajszolták őket az első gólba.

Az argentin szakírók figyelmét persze nem kerülte el az a tény, hogy a hosszú idő után végre lehetőséget kapó Gago okos játéka is kellett a győzelemhez. A babaarcú játékos ezért a Twitteren üzenetek ezreit kapta rajongótáborától, vagyis a gyengébbik nemtől. A C csoport utolsó köre előtt még mindig nem tudni, hogy melyik válogatott – Chile, Uruguay, Peru vagy Mexikó – végez a második helyen és lesz a Batista-legénység ellenfele a legjobb nyolc között.

(clarin.com, pagina12.com.ar, lanacion.com.ar – Argentína)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.