Mesterházy Attila: Az új többség felé – Jólét vagy jóllét?

MNO
2011. 07. 06. 7:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal eddig a reformokkal, a versenyképesség és növekedés feltételeinek megteremtésével volt elfoglalva. Nem vettük észre, hogy ma már a fejlődést nem elsősorban a termelés növelése és az anyagi gyarapodás jelenti. Miközben a GDP növekszik és látszólag gyarapodunk, mégis rosszabbul érezzük magunkat. A baloldal és a jobboldal Magyarországon egyaránt az anyagi gyarapodásra épülő jólét illúzióját kínálta. Tévedtünk. Ma a jólét hirdetése helyett a jóllét megteremtésére van szükség. Jóléti rendszerváltás helyett jólléti (szemlélet)váltásra. Egy betű –Madáchtól tudjuk – életfontosságú lehet. Most is az. A jólét a növekedésről és az anyagi gyarapodásról szól, a jóllét az elégedettségről, a reményről és az esélyről. Az egyenlőtlenségek csökkentéséről, a jövőbe vetett hitről, a bizakodásról. Egyszóval a boldogságról, a boldogabb élet lehetőségéről. Az új többség politikájának erről kell szólnia.

A teljes cikket itt olvashatja.

(Népszabadság, 2011. július 6.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.