Mindkét félnek vissza kell vonulnia a határról

A hágai Nemzetközi Bíróság hétfőn úgy döntött, Kambodzsának és Thaiföldnek egyaránt vissza kell vonnia katonáit a két délkelet-ázsiai ország közötti vitatott határszakaszon lévő ősi hindu templom környékéről.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793457" target="_blank"><strong>• Ez olyan, mint amikor Hitler és Mussolini szabta a határt + Képek</strong></a>

MNO
2011. 07. 18. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államok közötti vitás ügyekben eljáró ENSZ-bíróság megállapította, hogy a thai–kambodzsai határvitát illetően a helyzet „továbbra is ingatag”, sőt „tovább romolhat”. Átmeneti időre demilitarizált övezetté nyilvánította a két ország határán lévő XII. századi hindu templom körüli területet, és kimondta, hogy mindkét országnak ki kell vonnia onnan a katonai és a rendőri erőit. Egyszersmind utasította a két ország vezetését, hogy kezdjenek tárgyalásokat egymással, és tegyék lehetővé, hogy a nemzetközi megfigyelők bejuthassanak a területre.

A Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsának ítélte a Preah Vihear hindu templomot, és Thaiföld nem is vitatja ezt a döntést. Kambodzsa szerint viszont nincs pontosan meghatározva a 800 kilométeres határvonal több szakasza, ezért Phnompenh azt szeretné, hogy a bíróság határozzon ebben a kérdésben is. Thaiföld szerint nincs erre szükség.

A két délkelet-ázsiai ország határán évek óta vannak összecsapások. Az ellenségeskedés miatt Thaiföldön 30 ezren, míg Kambodzsában 17 ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására. Szakértők szerint nem valószínű kiterjedtebb háború, de a korábbi számtalan tűzszünet nem akadályozta meg a vérontást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.