Minősítik az építőipari vállalkozásokat

Eddig 160 építőipari társaság közül 41 kivitelezőt sorolt „A” és „B” kategóriába az építőipari cégek minősítését végző Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán.

MNO
2011. 07. 27. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iparosított technológiával épült lakóházak és társasházak szakkivitelezői kiválasztási rendszerének – az épületgépészeti és az építési munkák – területén további 102 építőipari vállalkozás vár minősítésre, négy társaságot pedig elutasítottak a szakszerűtlen múltbéli kivitelezésekért, illetve a minősítő bizottság megtévesztésének kísérlete miatt.

A Zöld beruházási rendszer keretében a panel lakóházak energiahatékonysági felújítási munkáit végző szakkivitelezőknek 2011 májusa óta kötelező minősítést megszerezniük. A rendszer kidolgozását és bevezetését az elmúlt kormányzati ciklusokban a közpénzek felhasználása körül tapasztalt visszaélések, a felszámolásba menekülő kivitelezők, illetve a szakszerűtlen munkát végző és a hatósági előírásokat megsértő cégek tették indokolttá – áll a közleményben.

Leszögezik: az NFM kötelessége és feladata, hogy a pályázati pénzek felelős és ésszerű felhasználása garantált legyen. Az állami forrásokból származó támogatások kezelésével kapcsolatos jogforrások lehetővé teszik a szakkivitelezőkre vonatkozó speciális feltételek támogatási szerződésben történő meghatározását a panelfelújítási pályázatok esetében is.

A minisztérium fontosnak tartja, hogy a pályázati pénzek felhasználásával megvalósuló panelfelújítási munkálatokat kizárólag az adott területen megfelelő referenciákkal, a szükséges tárgyi, személyi és pénzügyi feltételekkel rendelkező vállalkozások végezhessenek. Ez a panelházakban lakók érdeke is, hiszen egy-egy épület felújítása komoly anyagi ráfordítást, 5-10 évre vonatkozó kötelezettségvállalást jelent a projektben részt vevő lakástulajdonosok számára – hívják fel a figyelmet.

Mint írják, a minősítési rendszer bevezetését több szakmai és civil szervezet, így a Panel Érdekképviseleti Egyesület, a Magyar Építőanyagipari Szövetség, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő szakmai tagozata, valamint a Magyar Ablakgyártók és Forgalmazók Egyesülete is támogatta.

Az ÉMI Nonprofit Kft. által működtetett nyilvános minősítési rendszer a minősítési szabályzat alapján, a minősítésnek megfelelő, egyetlen jól teljesítő építőipari vállalkozást sem zár ki a pályázatokhoz kapcsolódó a kivitelezési munkálatokban történő részvételből, azonban az építőipari társaságok – a minősítési kategóriájuknak megfelelő – tényleges műszaki, pénzügyi alkalmassága szerint meghatározott értékhatárig vállalhatnak megbízásokat. A minősítési rendszer ennek megfelelően versenyjogi szabályokat nem sért. Az ÉMI Nonprofit Kft. a minősítéseket folyamatosan végzi, a minősítési szabályzatban meghatározottak szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.