Mintegy ötvenen lezárták a reptér több beszállókapuját

Mintegy ötven utas elfoglalta péntek reggel a Lufthansa német légitársaság beszállókapuit a párizsi Roissy repülőtéren, miután nem engedték őket felszállni gépükre, mert szerepeltek azon a listán, amelyet Izrael állított össze a zsidó államban nemkívánatos személyekről.

MNO
2011. 07. 08. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aktivisták, miután megtudták, hogy nincsenek rajta az utaslistán, megpróbáltak átjutni a biztonsági kapukon, és a biztonsági szolgálatnak közbe kellett lépnie – közölte Aline Yazgin, a genfi repülőtér szóvivője. A svájci város repülőterén a negyed hét és kilenc óra között induló járatok majdnem mindegyike legalább félórás, de volt, amelyik másfél órás késéssel tudott felszállni. A repülőtér honlapja szerint az Easyjet tel-avivi járata – amelynek indulása 7.10-re volt kitűzve – még negyed tízkor sem szállt föl.

Az aktivisták – akik hírek szerint francia állampolgárok – elmondták: az Easyjet visszatéríti a repülőjegy árát, de ők azt szeretnék, ha írásbeli indoklást kapnának arról, miért nem engedték őket fel a fedélzetre. Néhányan közülük csütörtökön levelet kaptak az Easyjettől, amelyben a légitársaság az izraeli bevándorlási minisztériumra hivatkozva közölte velük, hogy nem utazhatnak be Izraelbe.

„Minden államnak alapvető joga, hogy megtiltsa provokátorok belépését a területére” – mondta Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő csütörtökön szófiai hivatalos látogatásán. Csütörtök este és péntek reggel számos palesztinbarát aktivista – többek között a Malév Párizs–Budapest-járatának kilenc utasa – szembesült azzal, hogy nem utazhat el Tel-Avivba, mert törölték az utaslistáról.

Izrael előzőleg 342 nevet tartalmazó listát juttatott el légitársaságoknak. A listán szereplők „nemkívánatos személyek” a zsidó államban, és mindenképpen visszafordítják őket, ha megpróbálnak beutazni Izraelbe – közölte az izraeli bevándorlási hivatal szóvivője.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.