Most még szürke pihét viselnek + Képek

Három egészséges hóbagolyfióka (<em>Bubo scandiacus</em>) kelt ki a Veszprémi Állatkertben.

MNO
2011. 07. 19. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.



Az állatkert hóbagolypárja hatévi együttélés után idén először rakott tojásokat – tájékoztatta Szabó Petra, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark munkatársa az MTI-t, hozzátéve, hogy a gondozók emlékei szerint Veszprémben legalább 15 éve nem volt hóbagolyszaporulat, ezért meglepő és ritka esemény a kis baglyok érkezése.



A most még szürke pihét „viselő” fiókáknak később alakul ki a jellegzetes hófehér tollazatuk. A kifejlett egyedek 55-66 centiméter hosszúra nőnek, és a súlyuk elérheti a 2,5 kilogrammot. Szabó Petra elmondta, hogy a kicsik 25 napos koruk után kezdenek repülni, és 5-7 hetes korukban már önállóan vadásznak.



A hóbagoly az Északi-sarkkör területének jellegzetes ragadozója, táplálékát elsősorban kis termetű rágcsálók alkotják. Szinte egész vadászterületét belátja, mivel egy helyben ülve fejét 270 fokban képes körbefordítani. Noha a természetben szürkületkor vadászik aktívan, képes a nappali életmódhoz is alkalmazkodni – ez a tulajdonsága megkülönbözteti az összes bagolyfajtól.



Fotók: veszpzoo.hu

A hóbaglyok igen csendes madarak, ám többféle hangot képesek kiadni a költési időszakban; a hangos, érdes hívóhang, amelyet a párkeresés során a hímek használnak, a tundrán több kilométeres távolságból hallható. A fiókák sziszegő hangjukkal jelzik éhségüket, a szülők pedig „kotkodácsoló” hangon jelzik a veszélyt a fiókáknak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.