N. Kósa Judit: Hazám, hazám

MNO
2011. 07. 22. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

N. Kósa Judit: Erkel Bánk bánja nekünk fontos. Mi tudjuk, hogy milyen gesztust tett a zeneszerző, amikor a ’48. márciusi forradalommal örökre összefonódott Katona-műhöz nyúlt, s mi tudjuk, hogy miként hatott a romlott udvar-jó király-elnyomott nép tematika megjelenése a színpadon a kiegyezést közvetlenül megelőző években. Nekünk meghatározó élményünk, hogy a Hazám, hazám... zengetése milyen érzelmeket korbácsolt a legkülönbözőbb történelmi korokban, és nekünk csengenek ismerősen a műben fel-felbukkanó verbunkosok és csárdások. Los Angelesben mindez kuriózum, amely bizonyára számot tarthat néhány száz művelt és kíváncsi ember érdeklődésére.

A teljes cikket itt olvashatja.

(Népszabadság, 2011. július 22.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.