Nabucco: szeptemberben tárgyalások

Szeptemberben Varsóban valószínűleg megkezdődnek a tárgyalások az Európai Unió és Türkmenisztán, illetve Azerbajdzsán között arról a gázszerződésről, amelynek keretében a két közép-ázsiai ország a tervezett Nabucco gázvezetékhez szállítana földgázt – értesült a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

MNO
2011. 07. 20. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 3,3 ezer kilométer hosszúra tervezett Nabucco vezeték – Törökországon, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül – évi 31 milliárd köbméter földgázt juttatna Európába Kaszpi-tenger környéki és közép-ázsiai lelőhelyekről. Németország kezdeti ellenállása után az EU 2009-ben úgy döntött, hogy 200 millió euróval járul hozzá a projekt finanszírozásához. A beruházás összköltsége 7,9 milliárd euró. Az EU prioritásként kezeli a projektet a gázbeszerzési források diverzifikálása miatt.

Az építési előkészületek a befejezés fázisában vannak, az érintett országok júniusban támogatási szerződést írtak alá a Nabucco Gas Pipeline International konzorciummal a gázvezeték építéséről területükön. Bár Lengyelország nem kapcsolódott be az építkezésbe, kezdettől támogatja a Nabuccót, mert abban déli alternatívát lát a Lengyelországot megkerülő, a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat gázvezetékkel szemben, amelyen orosz földgázt szállítanak majd Németországba.

A lap értesülései szerint Lengyelországnak mint az EU soros elnökének sikerült megszereznie a tárgyalási mandátumot az Európai Bizottságtól. Varsó arra számít, hogy a mandátum hivatalos megerősítése után a tárgyalások már szeptemberben megkezdődhetnek Türkmenisztánnal és Azerbajdzsánnal. Azt azonban nem lehet tudni, hogy ezek meddig tartanak, és milyen eredménnyel végződnek – írta a Gazeta Wyborcza.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.