Nagy halbőség várható a Tisza-tavon

Jól fejlődik az idei halszaporulat a Tisza-tavon a víz halászati hasznosítója által a napokban elvégzett vizsgálat szerint.

MNO
2011. 07. 05. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albel Tamás, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. médiareferense elmondta: a balin ívása a kevésbé kedvező feltételek ellenére jól sikerült, a mintavétel során nagy számban kerültek elő fiatal egyedek, amelyek átlagos hossza 35-50 milliméter között volt.

Jól növekednek a csukák is, hosszuk az elmúlt két hónapban csaknem megduplázódott: májusban átlagosan 68 milliméteresek voltak, mostanra elérik a 12,5 centimétert. A süllőivadékok fejlődése ugyancsak zavartalan: méretük már meghaladja a 60 millimétert és áttértek a ragadozó életmódra. A tározó 2011-ben született sügérállományának átlagos hosszúsága pedig 34 milliméter.

A karikakeszegek elhúzódó ívása jót tesz a fiatal ragadozóhalak fejlődésének, ennek köszönhetően folyamatos a megfelelő méretű zsákmányutánpótlás az apró csukák, süllők, sügérek és balinok számára – tette hozzá a médiareferens, aki szerint mindezek alapján „nagy halbőség” várható a következő években a Tisza-tavon.

Megjegyezte, hogy a folyamatot a vízkezelő társaság is igyekszik elősegíteni, a tározóba 2011-ben eddig 260 ezer előnevelt csukát és 200-200 ezer előnevelt süllőt, illetve harcsát telepített a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. Kihelyeztek ezenkívül 10 ezer kilogramm kétnyaras, valamint 18 ezer kilogramm fogható méretű, azaz átlagosan 1,8-2 kilós, pikkelyes háromnyaras pontyot is. Ez utóbbi fajból és méretből a nyár folyamán további 24 ezer kilogrammot telepítenek a tóba – tette hozzá a szakember.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.