Nagy offenzívára készülnek a felkelők

A líbiai felkelők közölték vasárnap: nagy offenzívára készülnek a következő 48 órában, hogy visszafoglalják a kormányerőktől a Tripolitól délre fekvő településeket, és ezáltal közelebb kerüljenek a fővároshoz, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fellegvárához. Közben Johannesburgban bejelentették, hogy a líbiai konfliktus tárgyalásos megoldása érdekében a dél-afrikai elnök vasárnap Moszkvában találkozik a líbiai összekötő csoport képviselőivel.

MNO
2011. 07. 03. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felkelők különösen a fővárostól 50 kilométerre lévő, stratégiai jelentőségű Bir el-Gánám kisvárost akarják elfoglalni, ahonnét ágyúikkal már képesek lennének támadni magát Tripolit – mondta a felkelők szóvivője központjukban, a kelet-líbiai Bengáziban.

A felkelők a főváros felé előrenyomulva egy héttel ezelőtt érték el Bir el-Gánám szélét. Harci sikereik nyomán felcsillant a remény, hogy sikerül áttörést elérni az immár négy hónapja húzódó konfliktusban. A kormányerők azonban visszaverték őket, és kénytelenek voltak visszavonulni a berberek lakta Nefúsza-hegységbe. Pénteken a NATO harci gépei támadták a kisvárost. Korábban a felkelőknek ezen csoportjának dobott le fegyvereket Franciaország. A NATO gépei szombaton Tripoli egyik keleti peremkerületét, Tadzsúrát támadták.

A líbiai kormány szombaton tüntetést rendezett az ENSZ tripoli képviselete előtt. Ezen mintegy háromszáz gyerek vett részt, és elítélték a világszervezetet amiatt, hogy „nem képes megállítani a civilek elleni háborús gépezetet”.

A Dél-afrikai Köztársaság külügyminisztériuma vasárnap bejelentette: Jacob Zuma államfőt mint az Afrikai Unió (AU) Líbia ügyében létrehozott különbizottsága egyik tagját hívta meg Oroszország a nemzetközi összekötő csoport tanácskozására. Moszkva nem erősítette meg a találkozó tervét. Az összekötő csoport azokból az országokból áll, amelyek részt vesznek a Líbia elleni, NATO vezette hadjáratban. A csoport legutóbbi tanácskozása június 9-én volt Abu-Dzabiban. Zuma az AU képviseletében május végén már egyszer járt Kadhafinál, de közvetítői tevékenysége nem járt sikerrel.

A héten Egyenlítői Guineában tartották az AU csúcstalálkozóját, és ezen a szervezet a béketárgyalások haladéktalan megkezdését javasolta a szemben álló líbiai feleknek. A csúcstalálkozón – amelyen a tripoli vezetés és a lázadók Átmeneti Nemzeti Tanácsa is képviseltette magát – hivatalos javaslatot tettek a feleknek egy keretmegállapodás megkötésére, amely a politikai megoldást szolgálná. A megállapodásról a tárgyalások hamarosan megkezdődhetnének az AU székhelyén, az etióp fővárosban. Viszont a nyilatkozat nyitva hagyja azt a kérdést, hogy Kadhafi milyen szerepet játszhat Líbia jövőjében. A lázadók üdvözölték az AU javaslatát, úgy értelmezve azt, hogy „Kadhafi nem juthat további szerephez Líbia jövőjének meghatározásában”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.