Nánási Tamás: Európai kapituláció

MNO
2011. 07. 16. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nánási Tamás: S ezzel megérkeztünk a lényeghez. Ez az, ami lassan, de egyelőre lépésről lépésre morzsolja fel az európai hadállásokat. A felmérések szerint kontinensünk fogyasztóinak legalább a kétharmada nem vásárolna génmódosított növényekből készült termékeket. A vidéki megélhetés egyik zálogát jelentő európai kisgazdaságok leginkább az őshonos, tájjellegű, biotermeléssel előállított élelmiszerre alapozhatják a jövőjüket. Mégis, a brüsszeli Európai Bizottság – a nagygazdaságok érdekeit szolgálva, saját agrárpolitikájának ellentmondva – évek óta nyitogatja a kiskapukat a génmódosított vetőmagok előtt, és ezek bevezetése mellett érvel. Azzal pedig, hogy lehetővé tették a termesztés nemzeti szintű engedélyezését, uniós országok sora nyílik meg az amerikai konszernek előtt. Fordulóponton vagyunk, Európa kapituláció előtt áll, most kell fokozniuk a multiknak a nyomást. Főleg egy olyan gabonatermelő és magát még GMO-mentesnek hirdető államban, mint Magyarország. A mostani botrány nemzetbiztonsági jelentőségű ütközetnek számít. A világkereskedelmi háború már a baranyai földeken zajlik, és a megtörésünkhöz – a jelek szerint – bármilyen eszköz bevethető.

A teljes cikket itt olvashatja.

(Magyar Nemzet, 2011. július 16.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.