Napsütötte piazzák helyett koponyák rengetegében járhatunk + Képek

Róma az első félévben rekordot döntött – olvashattuk a héten az olasz főváros idegenforgalmáról. 2011 első felében ugyanis egymillióval több turista érkezett az Örök Városba, mint a tavalyi év első hat hónapjában. A Minden út Rómába vezet régi bölcsességét magukénak érző látogatóknak a közismert látványosságokon túl érdemes felkeresni olyan helyeket is, melyek nemcsak évezredek kultúrtörténetét teszik kézzel foghatóvá, hanem valami különös, borzongató, nem evilági érzéssel is megajándékoznak.

Pálffy Renáta
2011. 07. 28. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több évezredes történettel bíró, ősi és kaotikusan pezsgő Rómában számos rejtélyes hely vár felfedezésre. Az egyik ilyen titokra Róma egyik dombján, az Aventinón lelhetünk rá. Ezen a helyen lombos fákkal tarkított, kellemes lakónegyedet találunk, ahol a város legvonzóbb házainak szép példányaiban is gyönyörködhetünk. A Máltai Lovagok terén sétálgatva csupa rejtélyes szimbólummal találkozhatunk. A tér a 18. században az olasz Giovanni Battista Piranesi tervei alapján készült, és mindenütt ciprusokkal, díszes homlokzatokkal, obeliszkekkel díszítették fel.

Az egyik oldalán egy nagy, zárt ajtó található, amely a máltai lovagok kolostorához vezet. Bármikor érkezik ide látogató, nappal vagy éjszaka, mindig azzal szembesülhet, hogy néhány ember kukucskál az ajtón található lyukon keresztül. Nem véletlenül, hiszen a résen át a Szent Péter-bazilika szürreálisan tökéletes látványa tárul fel a fák lombjának keretében.



A második Róma rendkívül furcsa helyeinek listáján az a Mithrász-templom, amely a 12. századi San Clemente-bazilika alatt fekszik a San Giovanni in Laterano úton. Egy 4. századi templom alatt bújik meg az a sötét, nyirkos templom, amelynek oltárán egy faragott alkotáson azt ábrázolják, ahogy Mithrász megöli a bikát. Itt járva olyan érzésünk támadhat, mintha leszálltunk volna az alvilágba.



Ha mindez nem elég ahhoz, hogy végigfusson hátunkon a borzongás, ki kell próbálni a világ egyik legbizarrabb helyét, a Holt Lelkek Múzeumát, amely a Sacro Cuore di Gesu templomhoz csatlakozik. Itt megtaláljuk a purgatórium elveszett lelkeinek kéz- és ujjlenyomatait, amelyeket imakönyveken és az élők ruháin hagytak. Nekik könyörögtek ugyanis, hogy szabadítsák ki őket a purgatóriumból. A kiállítás részét képezi még néhány megperzselt bankjegy, melyeket a legenda szerint a templomon kívül hagytak a lelkek, mintegy üzenetként a síron túlról.

A bűvös, titokzatos út következő állomása a Szent Cecília-bazilika lehet a Trasteverén, ahol Szent Cecília végső nyughelyét találjuk. Amikor 1599-ben rábukkantak földi maradványaira a Szent Callixstusról elnevezett katakombákban, felfedezték, hogy teste csodálatos módon megőrződött. Stefano Moderno készített róla egy szobrot, amely ma is látható a templomban. A művész ábrázolása hű másolata annak, hogy milyen pózban találtak rá a testre. A szobrot nézve úgy tűnik, mintha csak aludna a 2. században elhunyt szent.



Egy másik túlvilági élményt a Santa Maria della Concezione dei Cappuccini templom kriptája nyújthat a Vittorio Veneto úton. A hely díszítése különleges, újrahasznosított dekorációval készült, vagyis emberi csontokkal. A föld alatti kápolnában ugyanis körülbelül 4000 kapucinus szerzetes maradványa van, akiket 1500 és 1870 között temettek el. Halandóságunkról nemcsak a hely sajátos díszítése nem enged megfeledkezni, egészen különös fények világítják meg a falakat borító koponyákat. Közben pedig olvashatjuk az intelmet: „Amik most vagytok, azok voltunk mi is, amik vagyunk, azzá lesztek ti is.”



Ezek után bölcs döntés lehet, ha egy időre felhagyunk a misztikus dolgok kutatásával, és inkább a világ legjobb capuccinójának és fagylaltjának eredünk a nyomába Róma napfénnyel elárasztott piazzáin.

Forrás: bbc.com

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.