Négynyelvű felirattal takarták el a vitatott táblát

A Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) magára vállalta azt az akciót, amelynek keretében Kolozsváron egy négynyelvű műanyag felirattal takarták le a helyi polgármesteri hivatal által májusban a Mátyás király szoborcsoport elé elhelyezett vitatott táblát.

MNO
2011. 07. 19. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 23-án jelent meg a Mátyás király szoborcsoport előtti füves részen egy olyan bronztábla, amely tartalmazza egyebek között a Nicolae Iorga román történésznek tulajdonított idézetet: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.”

Először 1932-ben került fel a szoborra ez az idézet, amelyet 1940-ben Észak-Erdélynek Magyarországhoz kerülése után eltávolítottak, majd Gheorghe Funar nacionalista volt kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára 1992-ben. A szoborcsoport 2010-ben befejeződött felújítása során eltávolították a táblát. A most ismét elhelyezett tábla nem azonos a Funar-félével, de ugyanezt a Iorga-idézetet tartalmazza.

A román kulturális minisztérium szerint az önkormányzat törvénytelenül helyezte el a táblát, ugyanis ilyen tartalmú felirat elhelyezésére nem volt engedélye a műemlékvédelmi bizottságtól. Ennek ellenére a tábla még most is a szobor előtt van.

Az önálló erdélyi magyar felsőoktatásért küzdő BKB keddi közleményében közölte: bár nem tartozik szervezetük profiljába az ilyen jellegű tevékenység, négynyelvű – román, magyar, német és angol – fedőfeliratot ragasztottak kedden hajnalban a BKB szerint történelemhamisító és a magyarságot sértő önkormányzati táblára.

A BKB szerint a fedőfelirat nem sértő és nem offenzív, és a román–magyar közös múltra tesz utalást. A felirat magyar szövege: „A szobor mellékalakjai balról jobbra: Magyar Balázs és Kinizsi Pál hadvezérek, Báthori István erdélyi vajda és Szapolyai István, Bécs kormányzója. Stefan cel Mare (István) moldvai fejedelmet a Magyar Balázs által vezetett székely csapatok is támogatták a törökökkel vívott 1475-ös, győztes vászlói csatában.”

A Szabadság című kolozsvári napilap információi szerint már kedden reggel eltávolították az önkormányzati bronztábláról a BKB-s feliratot, amelyet a szervezet által a médiához eljuttatott képek szerint Hantz Péter, a BKB ügyvivő alelnöke és Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Ifjak alelnöke helyezett el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.