Nehéz a szúnyogok dolga a Szigetközben

Az idei nyár nem kedvez a szúnyogok szaporodásának a Szigetközben, mivel a nyár eleji szárazság miatt nem keletkeztek tocsogók, pangó vizek, amelyek a lárvák kikelésének feltételei. A mostani esőzés erős lehűléssel érkezett, és a hideg is fékezi a rovarok szaporodását.

MNO
2011. 07. 25. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rajkától Gönyűig tartó Duna-szakasz mentén a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás vállalta a szúnyogirtással kapcsolatos munkák szervezését. Ez 6500 hektáros területen harminc települést érint – mondta Botos Gábor, a társulás munkaszervezetének vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Ismertetése szerint két gyérítést kötöttek le az idei szezonra a munkát végző vállalkozóval, de mostanáig nem volt szükség az akcióra. A Magyar Turizmus Zrt.-től ötmillió forint támogatásban részesülnek, ez az összeg az egyszeri irtás költségének felét fedezi. A másik felét a települések adják össze. A Szigetközben, tekintettel arra, hogy a területet dús növényzet borítja, kémiai beavatkozást végezhetnek csak, és nem a biológiait, amely a lárvákat tizedeli.

Botos Gábor kitért arra, hogy szakértő állapítja meg, mikor válik szükségessé a gyérítés, utóbb pedig a beavatkozás hatékonyságát ellenőrzi. Nem lehet bármikor helikopterről kiszórni a vegyszert, erre a kora délelőtti és a délutáni órák alkalmasak.

Tavaly rettentően sok szúnyog volt, a gyérítés éppen csak elviselhetővé tette a helyzetet – mondta Botos Gábor. Az idén egyelőre alig van szúnyog, és ennek a szigetköziek és a térséget felkereső vendégek is örülnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.