Nehéz helyzetbe hozzák a kisebbségeket Szlovákiában

Bírálta az állami kulturális támogatások elosztását a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, amely a felvidéki magyar civil szervezeteket tömöríti.

MNO
2011. 07. 21. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A támogatások kiírása, a döntési mechanizmus kialakítása, illetve a döntések megszületése a korábbi gyakorlathoz képest több hónapot késett. Ez rendkívül nehéz helyzetbe hozta a nemzeti kisebbségi, köztük a szlovákiai magyar szervezeteket és intézményeket” – áll az állásfoglalásban, amelyet a kerekasztal koordinációs bizottsága adott ki, s a Bumm.sk hírportálon olvasható. A kerekasztal furcsállja, hogy a függetlennek titulált bizottságok május végén már meghozták döntésüket, de több mint egy hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a hivatal közzétegye az eredményeket.

„Máig nem világos, hogy a bizottságok döntései és a közzététel között miért telt el ilyen hosszú idő, illetve hogy a kormányhivatal apparátusa, a kormányalelnök tanácsadói és a kormányalelnök mennyiben módosította a bizottságok döntéseit. A bizottságok döntéseinek jegyzőkönyvét a kormányhivatalnak közzé kellett volna tennie, ugyanígy a kormányhivatal módosításait is” – mutat rá a szervezet, amely problémásnak látja azt is, hogy nem került nyilvánosságra, milyen elvek alapján hoztak döntést a bizottságok.

A kerekasztal kifogásolhatónak tartja, hogy a kormányhivatal alkalmazottai köztisztviselőként is helyet kaptak a bizottságokban.

„Összegezve, komoly problémákat látunk a kisebbségi támogatások elosztásának rendszerében, amelyeket nagyon gyorsan orvosolni kell. Ha ez nem történik meg, folyamatosan élni fog a gyanú, hogy egyéni és más érdekek mentén történik továbbra is a kisebbségi támogatások elosztása. A kisebbségi kultúrák támogatására szánt anyagi eszközök közpénzből valósulnak meg, az adófizetők pénzéből, következésképpen nem szolgálhatnak egyéni, csoport-, hivatali vagy pártérdekeket” – áll az állásfoglalásban.

A kerekasztal arra kéri a kormányhivatalt, hogy hozza nyilvánosságra a bírálóbizottság döntéseit, az esetleges módosításokat, valamint gyorsítsa fel a szerződéskötési eljárást, hogy az egyes szervezetek még a nyár folyamán hozzájuthassanak a megítélt támogatásokhoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.