Nem hittek az apának: a norvég rendőrség viccnek vélte a lövöldözést

Bejelentette volna a lövöldözést az utoyai terrortámadást túlélő egyik fiatal édesapja, de nem hittek neki, a rendőrök tréfának vélték a dolgot – írja az egyik norvég lap. A svéd Dagens Nyheter pedig beszámol egy férfi túlélőről, aki kétszer is megmenekült Anders Breiviktől.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800019" target="_blank"><strong>• Vannak, akik megköszönték a merényletet</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/800008" target="_blank"><strong>• Ilyen gonoszságot korábban nem is tudtak elképzelni</strong></a>

Kovács N. László
2011. 07. 28. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette volna a lövöldözést az utoyai terrortámadást túlélő egyik fiatal édesapja, de nem hittek neki – írja a Fremover.no. Az Arbeiderpartiet-tag lánya és fia is a szigeten tartott táborban tartózkodott. A férfihoz délután öt óra harminc körül hívás érkezett a gyermekektől, akik rémülten közölték vele, puskalövések hallatszanak a szigeten, valami komoly baj lehet.

A rémült apa azonnal tárcsázta a vészhelyzetben hívható telefonszámot, ott azonban egyszerűen nem hittek neki. „Azt hitték, viccelődtem – emlékszik vissza Geir Johnsen. – Közölték, ha valóban ez a helyzet, akkor bizony kénytelen lesz a gyerek betelefonálni. Ekkor felhívtam a fiamat egy másik telefonon, így próbáltam bizonyítani a dolgot. De a hölgy csak azt ismételgette, a gyereknek magának kell hívnia a számot.”

A szolgáltatást működtetető hivatal csak annyit közölt, vizsgálják az ügyet.

Szemtől szembe

A svéd Dagens Nyheter beszámolója szerint kétszer is megmenekült a haláltól egy nap alatt az a norvég férfi, aki Oslóból Utoyára utazott a terrortámadás napján.

Eyvind Brox szemtől szemben állt a gyilkossal, és csupán szerencséje mentette meg. A férfi Oslo belvárosában tartózkodott, amikor megtörtént a robbantás. Szerencsére nem volt túlságosan közel, így nem történt semmi baja – az igazi veszély azonban csak most következett. Brox épphogy megérkezett a szigetre, amikor Anders Breivik elkezdett lőni az ártatlan fiatalokra. „Először a partra menekültünk. Kezdetben jó búvóhelynek tűnt, de egyre többen gyűltünk oda, ami felhívta ránk a gyilkos figyelmét – magyarázza. – Körülbelül 40 perc múlva egy rendőrruhás férfi érkezett, és közölte, a veszély elmúlt, előjöhetünk. Amikor azonban az emberek elindultak felé, meghúzta a ravaszt.”

Brox érezte, eljött az ő ideje. Amikor azonban Breivik felé fordította a puska csövét, kifogyott a tár. A férfi futásnak eredt, belevetette magát a tengerbe, és teljes erejéből úszni kezdett. „Hallottam, hogy csapkodnak körülöttem a golyók. Egyesével szedett le minket. Én azonban megmenekültem. Már épp kezdett elhagyni az erőm, amikor megérkezett a megváltás: felvett a szemközti partról érkező egyik motorcsónakos turista” – emlékszik vissza.

(dn.se, fremover.no)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.