Nem maradt víz nélkül a balatonfenyvesi Imremajor

Újabb három hónapos haladékot adott az önkormányzatnak a külföldi érdekeltségű Hubertus Agráripari Bt., amely meg akarta szüntetni a Balatonfenyveshez tartozó Imremajor üzemivíz-ellátását – közölte a balatonfenyvesi polgármester az MTI-vel. Lombár Gábor eredményként könyveli el a megegyezést, de az „kevés” a közelmúltban elnyert uniós támogatással leghamarabb 2012 őszére megoldandó probléma kezeléséhez.

MNO
2011. 07. 05. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a polgármester hangsúlyozta, a település nagy részének vízellátása továbbra is tökéletes, a probléma csak Imremajort érinti. A mintegy 160 állandó lakosú településrészen a Hubertus Bt. biztosítja a fürdésre és mosásra alkalmas folyóvizet, míg az ivóvizet egy éve az önkormányzat szállítja lajtos kocsikkal.

A cég szeptember végéig ígért haladékot – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzat szeretne ennél kedvezőbb megállapodásra jutni, hiszen „át kell hidalni azt az időszakot, amikorra a település az uniós támogatással véget vethet a major hosszú évek óta tartó kálváriájának”.

Lombár Gábor szerint a probléma forrása a hajdani Balatonnagybereki Állami Gazdaság „elfuserált” privatizációja, amelynek nyomán Balatonfenyves három majorja is a Hubertus tulajdonába került. Ebből mára csak Imremajor maradt, évek óta megoldatlan közműhelyzettel. A Hubertus – miután a településrész közműveinek drága felújítása elodázhatatlanná vált – az elmúlt években hajlandónak mutatkozott az ingatlanok, az utak és a közműrendszerek egy részének eladására az érintettek számára. A vízellátás problémáját azonban nem sikerült megoldani, mivel továbbra is a cég kezében maradt a vizet biztosító kút és hidroglóbusz – mondta a polgármester.

Közlése szerint a Hubertus kezdetben a balatoni térségben szolgáltató DRV Zrt. árain, tavaly óta azonban szívességi alapon szolgáltat, így nehéz lenne bármit is számon kérni rajta. A rossz minőségű kútvíz miatt Imremajor vízellátását a DRV Zrt. által működtetett Balaton környéki csatornahálózatra történő csatlakozás oldhatná meg, a százmillió forintos beruházásra viszont a falunak nincs pénze, ezért várt éveken át pályázati lehetőségre – mondta Lombár Gábor. A közelmúltban elnyert kisebb összeg a tervek elkészítését fedezi, amelyek révén a pályázat második körében a település 90 százalékos támogatást kaphat a tervek szerint jövő tavasszal induló beruházás megvalósításához – tette hozzá.

A polgármester elmondta, a napokban a Hubertus képviselői jelezték az önkormányzatnak, hogy mezőgazdasági termelésükkel összefüggő élelmiszer-ipari üzemet szeretnének létesíteni a térségben, amelyhez az uniós pályázatban tervezett vízigénynél mintegy 30 százalékkal többet szolgáltató rendszer kiépítésére lenne szükség az új beruházás során. Lombár Gábor ezzel kapcsolatban leszögezte, a település örül minden új munkahelynek, ezért támogatja a tervek módosítását, de az csak hetek múlva derül ki, van-e arra lehetőség. Ha módosítható még a pályázat, a nagyobb rendszer kiépítésének pluszköltségeit nyilvánvalóan a Hubertusnak kell állnia – közölte, annak a reményének hangot adva, hogy a major üzemivíz-ellátását nem ettől teszi majd függővé a cég.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.