Nem tett jót a gazdaságnak az arab tavasz

Az észak-afrikai zavargások erősen visszavetették a térség gazdasági növekedését, viszont inspirálták a demokratikus átalakulást a kontinens többi országában – jelentette ki hétfőn az Afrikai Fejlesztési Bank (ADB) vezető közgazdásza.

MNO
2011. 07. 04. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mthuli Ncube elmondta: az egyiptomi, líbiai és tunéziai belpolitikai forrongás miatt az észak-afrikai térségben 0,7 százalékra mérséklődhet az idén a növekedési ütem a tavalyi 4,7 százalékról. Afrika egészében 3,7 százalékos növekedés várható, 2010-ben 4,9 százalékkal nőtt a GDP.

Az Észak-Afrikától délre fekvő térségben elsősorban az van hatással a növekedésre, hogy csökkentek a korábban észak-afrikai országokban munkát vállalók hazautalásai. A 14 milliós Nigerből például 200 ezren dolgoztak Líbiában, de sokan távoztak Egyiptomból és Tunéziából is a lázadások idején. Visszaveti az afrikai növekedést az is, hogy Afrika-szerte csökkentek a líbiai beruházások.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.