Nemet mondtak az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzésére

Elutasította a bukaresti törvényszék első fokon az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését – adta hírül hétfőn a romániai magyar média.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797247" target="_blank"><strong>• Hová tűnhetett 600 ezer szavazó?</strong></a>

MNO
2011. 07. 18. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Krónika és a Háromszék című napilapok tudósítása szerint a bukaresti törvényszék a július 14-én hozott és a hétvégén közzétett határozatában utasította el az új romániai magyar politikai alakulat jogi bejegyzését. A törvényszék indoklása a következő hetekben lesz nyilvános. Az új magyar párt bejegyzését a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezte.

Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke a Krónikának elmondta: a kedvezőtlen döntés ellenére „nem estek kétségbe”, a következő időszakban is folytatják a szervezetépítést, ugyanakkor arra készülnek, hogy az indoklás ismeretében fellebbezzenek a táblabíróságon. Toró szerint az elutasítás mögött egyrészt a létrehozandó párt magyar elnevezése állhat, Camelia Dinita ügyész ugyanis korábban megjegyezte: Romániában a román a hivatalos nyelv. Csakhogy kétnyelvű – román és magyar – pártnév bejegyzésére már volt precedens, mégpedig a Magyar Polgári Párt esetében – írja a Krónika.

Az új párt bejegyzését megóvó magánszemély és szervezet kifogásolta azt is, hogy az alakulat nevében szerepel az erdélyi meghatározás. A Román Demokrata Párt (PDR) képviselői például óvásukban leszögezték, hogy Erdély néven nem létezik közigazgatási egység az országban, és ez a meghatározás szerintük ellentmond annak az alkotmányos tézisnek, miszerint Románia egységes nemzetállam. Toró elfogadhatatlannak tartja a törvényszék határozatát, és reméli, a fellebbviteli szerv elfogadja az érveiket. Bízik abban is, hogy a táblabíróság már augusztusban napirendre tűzi fellebbezésüket, a törvényszéknek ugyanis harminc nap áll rendelkezésére közzétenni indoklását.

A Krónika megállapítja, hogy miközben a törvényszék június végén elutasította az új párt bejegyzésének ügyében eljáró Laura Carcia bírónő visszahívását célzó kezdeményezést, a pártbejegyzés elutasításáról most mégis egy másik bíró mondta ki az ítéletet. Toró szerint Romániában nem könnyű bejegyezni egy pártot, és szerinte a mostani határozat hátterében politikai döntések húzódnak meg. Szerinte teljesen nyilvánvaló volt az ügyész politikai befolyásoltsága, és hozzátette: elégtétel számára, hogy a törvényszék nem emelt kifogást az alakulat alapszabályával, illetve a néhány hónap alatt összegyűjtött csaknem 30 ezer aláírással szemben, és elutasította a kézjegyek hitelességét firtató óvásokat is.

A Háromszék emlékeztet, hogy csütörtökön a bukaresti törvényszék három óvást tárgyalt, a bíró azonban mindhármat elutasította. Egyetlen óvás maradt függőben, és ez a döntés jelent meg hétvégén a törvényszék honlapján, amit csak jövő hétre vártak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.