Néprajzi filmfesztivált tartanak

Három szekcióban több mint 170 filmmel, koncertekkel, beszélgetésekkel és más kísérőrendezvényekkel várja a közönséget július 22. és 31. között a Bokréta és biciklilánc magyar néprajzi filmfesztivál Vigántpetenden, a Művészetek Völgyében.

MNO
2011. 07. 21. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum által koordinált MaDok kortárs múzeumi hálózat közös filmes rendezvényének elnevezése tradíció és modernitás, hagyományos életforma és mobilitás találkozására utal – mondta Szalmási Gabriella, a programsorozat sajtóreferense csütörtökön az MTI-nek. A Dialektus filmfesztivál idei különkiadásának is számító rendezvény célja, hogy felfedezze a mozgó néprajz, a néprajzi film legjobb és legfrissebb magyar alkotásait, emellett tágítsa a filmről és a néprajzról alkotott képet – áll a Bokréta és biciklilánc közleményében.

A fesztivál rendezői a kortárs magyar néprajzi mozgóképkészítés teljes vertikumának feltérképezését tűzték ki célul: előzsűrizés és műfaji megkötés nélkül mutatják be a pályázati felhívásra beérkezett amatőr és profi alkotásokat, amelyek a hagyományos életvilágok, az anyagi és szellemi kultúra archaikus rétegei, az etnikus, vallási, kulturális és társadalmi sokféleség témaköreihez kapcsolódnak, mégsem nélkülözik a kortárs és kritikus hangot.

Szalmási Gabriella elmondta, hogy a versenyszekcióba 82 film került be, ezeket jövő keddtől július 30-ig vetítik; amennyiben az időjárás engedi, részben szabadtéren. A gazdag termést neves szakemberekből álló zsűri – tagjai: Kovács Éva szociológus, Szijártó Zsolt kommunikációkutató, Sebő Ferenc népzenei előadó, zenetörténész, Szilágyi Kornél filmrendező és Kabarcz Zsófi filmrendező – értékeli; a díjkiosztó július 30-án este lesz. Versenyen kívül 46 filmet vonultat fel a Dialektus filmek elnevezésű szekció, míg az információs vetítéseken további 52 alkotással találkozhatnak a Balaton-felvidéki faluba látogatók.

A Bokréta és biciklilánc versenyfilmes programját dokumentumfilmes rendezvények vezetik fel: bemutatkoznak magyar filmes műhelyek és stúdiók (a Muster Tzapko Stúdió és a Metafórum, a Dunatáj, a Fórum Film Alapítvány, az Inforg Stúdió, valamint az ÚRH – Új régi hang program keretében Halmos Béla és Szomjas György filmjei), továbbá a stúdiókhoz kötődő alkotók, rendezők.

A Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke a vizuális dokumentálást állítja Valóság-változatok 2.0 nevű programja fókuszába; ennek keretében vasárnap szó lesz többek között a videoblogokról és videojátékokról, az új médiumok és a dokumentumfilm kapcsolatáról, az on- és offline világ átrendeződéseiről, a film formanyelvének átalakulásáról és térinformatikai alkalmazásokról.

Nem hiányozhatnak Vigántpetendről a koncertek, kiállítások, gyermekprogramok, divatbemutatók, kézműves műhelyek és egyéb kísérőrendezvények sem; minderről részletes információk a Bokréta és biciklilánc honlapján – http://bokretaesbiciklilanc.docuart.hu – találhatók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.