Női kvóta: lépett egyet az EP

Az évtized végére a nagy európai vállalatok vezetői pozícióinak 40 százalékát nőknek kellene betöltenie az Európai Parlamentben szerdán megszavazott jelentés szerint.

MNO
2011. 07. 06. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EP sajtószolgálatának ezzel kapcsolatos közleménye utal arra, hogy jelenleg az unióban a tőzsdén jegyzett nagyobb cégek igazgatóinak csak 10 százaléka, vezérigazgatóinak alig 3 százaléka nő. „Amennyiben az önkéntes lépések nem vezetnek eredményre, a cégek vezető testületeiben 2015-re 30 százalékos, 2020-ra már 40 százalékos kötelező női kvótát elrendelő jogszabályt kellene alkotnia az Európai Bizottságnak” – áll a szövegben.

A jelentéstevő, a görög néppárti Rodi Kraca-Cagaropulu szerint „a nők szerepének megerősítése a cégek menedzsmentjének szintjén nem csupán esélyegyenlőségi és etikai kérdés, hanem a gazdasági növekedéshez és a belső piac sikeréhez is hozzájárul”.

Felszólalt a jelentés vitájában a szlovákiai magyar Bauer Edit (MKP) is, aki egyebek között kiállt a kvóták védelmében. „A pozitív intézkedések – a kvótákat beleértve – a hátrányos megkülönböztetés indirekt formájának megszüntetésére szolgálnak, és ennek valószínűleg egyetlen eszközei” – fogalmazott a felvidéki képviselő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.