Október 9-én tartják a parlamenti választást

Broniszlaw Komorowszki lengyel elnök hétfőn közölte, hogy előreláthatólag október 9-re, a legkorábbi lehetséges időpontra tűzi ki a parlamenti választásokat, amelyek egynaposak lesznek.

MNO
2011. 07. 04. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt is közölte, hogy – a korábban bejelentett menetrendnek megfelelően – hivatalosan augusztus elején fogja bejelenteni végleges döntését. Hozzátette, hogy ha ezt már most megtenné, elindítaná a kampányidőszak hivatalos kezdetével kapcsolatos procedúrát, amit nem tartana szerencsésnek. Hangsúlyozta, hogy miután az alkotmánybíróság nem hozott döntést arról, hogy összeegyeztethető-e az alkotmánnyal a kétnapos választás, marad az egynapos opció mellett.

Egy hónappal ezelőtti nyilatkozatában Komorowszki úgy vélekedett, kedvezőbb lenne, ha az eddigi egy helyett két napig tartanának a parlamenti választások. Szavai szerint azoknak az európai országoknak a tapasztalata, ahol a voksolás két napig tart, azt mutatja, hogy ott a választási részvétel is nagyobb, márpedig a lengyel demokrácia érdekében áll, hogy lehetőleg minél többen járuljanak az urnákhoz. Jelezte, hogy az indítvány az alkotmánybíróság asztalán fekszik, a testület döntésétől függ, hogy az államfő milyen határozatot hoz.

A lengyel alkotmány értelmében az elnöknek legkésőbb 90 nappal a szejm és a szenátus négyéves hivatali időszakának a lejárta előtt kell kihirdetnie az új választások időpontját. A voksolás napjának munkaszüneti napnak kell lennie, továbbá a parlament hivatali időszakának a lejárta előtti 30 napon belül kell lennie. Tekintve, hogy a jelenlegi összetételű szejm első ülése 2007. november 5-én zajlott le, az idei választásokat október 6. és november 4. között kell megtartani. A két dátum között négy vasárnap jön számításba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.