Olasz hajót kaparintottak meg a kalózok

Kalózok hatalmukba kerítettek egy olasz hajót vasárnapra virradóra a nyugat-afrikai Benin előtti vizeken, a Guineai-öbölben – közölték benini hajózási illetékesek.

MNO
2011. 07. 24. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A benini haditengerészet parancsnoka az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy az éjszaka vészjelzéseket vettek, és ezt követően két járőrhajót küldtek ki a nyílt tengerre, a kalózok felkutatására.

Az Rbd Anema e Core nevű hajót üzemeltető nápolyi cég képviselője elmondta, hogy a vízi járművön 23 fős legénység tartózkodik, 20 Fülöp-szigeteki és két olasz, a kapitány pedig román állampolgár. A gázolajat szállító hajót 30 kilométerre a parttól támadta meg három kalóz. Az olasz külügyminisztérium válságstábot állított fel.

Ezen a tengerszakaszon gyakoriak a kalóztámadások. Legutóbb, július 16-án egy görög tankhajót kerítettek hatalmukba a tengeri rablók Nigéria partjainál, de két nappal később a kalózok elhagyták a hajót.

Olaszország július 13-án engedélyezte, hogy a hajótulajdonosok fegyvereseket – katonákat vagy biztonsági őröket – alkalmazzanak a kereskedelmi hajókon. A római védelmi minisztérium szerződéseket köthet magánvállalkozókkal arról, hogy az olasz zászló alatt közlekedő hajókat fegyveresek oltalmazzák a kalóztámadásokkal szemben. Azt nem tudni, hogy a most bajba került hajón tartózkodott-e biztonsági személyzet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.