Olcsón veszik át a málnát

Az időjárás miatt várhatóan több málnát takarítanak be Nógrád megyében, mint tavaly, a gyümölcs minősége azonban csak közepesnek mondható – mondta Schmidt Szilárd, a felvásárló-értékesítő berkenyei Faluszövetkezet vezetője szerdán.

MNO
2011. 07. 06. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi 220 tonnánál mintegy 20 százalékkal többre számítanak, 2010 ugyanakkor rossz év volt a málnatermesztés szempontjából, hiszen 2009-ben még 450 tonna málnát szüreteltek le. A szakember hozzátette: mivel a világpiacon visszaesett a málna ára, a termelőktől is alacsonyabb áron vesznek át, a fertődi málna kilójáért 400, a malling málnáért 350 forint körüli összeget fizetnek. Ez 10-15 százalékos visszaesés a tavalyi felvásárlási árhoz képest.

A Faluszövetkezet Nyugat-Nógrád településeiről vásárolja a málnát, a gyümölcsöt Svédországba és Franciaországba exportálják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.