Online jelnyelvi szótár kapott elismerést

A magyar jelnyelvet népszerűsítő weboldal elnyerte a világ legjobb digitális tartalmainak járó díjat e-Befogadás kategóriában a World Summit Award (WSA) versenyen.

MNO
2011. 07. 01. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A www.hallatlan.hu a világon egyedülálló, többnyelvű online jelnyelvi szótár magyar, angol, német és spanyol nyelven. A honlap a magyar jelnyelv önálló tanulásához nyújt segítséget videobetétekkel és kvízzel – elsősorban halló, ez iránt érdeklődő emberek számára.

Mivel a hallássérülteken kívül kevesen ismerik a jelnyelvet, a szótár lényegesen hozzájárul a hallókkal való mindennapos kommunikáció megkönnyítéséhez. Az internetnek köszönhetően a folyamatosan bővülő jelkincstár anyaga és fordítása egyszerűen és bármikor elérhető. Az oldalon jelnyelvi fordítással találhatók híranyagok, és fórum is van, amely lehetőséget kínál a halló és hallássérült közösségek közötti akadálymentes kommunikációra – közölte a Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) az MTI-vel.

A World Summit Award az információs társadalom fejlesztését célul kitűző menetrendet támogatja. Az ENSZ kezdeményezésére az információs társadalomról 2003-ban tartott csúcstalálkozót követően jött létre, és nyolc kategóriában díjazza a legjobb tartalomdizájnereket és a legjobb alkalmazások készítőit. Minden ország minden egyes kategóriában csak egy projektet nevezhetett, ezért számos országban nemzeti előválogatót rendeztek. Magyarországon a Matisz által meghirdetett eFestival nyertesei közül választotta ki a hazai zsűri a nyolc kategória magyar jelöltjeit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.