Orbán „megmutatta, hogy van víziója, és ez nagyon fontos számára”

Egy 50 kilométeres autópálya-szakasz építésének kudarca miatt kútba esett a lengyel–kínai stratégiai partnerség terve, s Magyarország szíves-örömest a lengyelek helyébe ugrott – írta hétvégi mellékletében, a PlusMinusban a Rzeczpospolita című lengyel napilap.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794391" target="_blank"><strong>• „Aki nem üzletel Kínával, az nincs a világgazdaság színpadán”</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794652" target="_blank"><strong>• Magyarország lehet Közép-Európa termelési központja</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795535" target="_blank"><strong>• Kalocsa is profitál a kínai–magyar együttműködésből</strong></a> <div id="_mcePaste" class="mcePaste" style="position: absolute; width: 1px; height: 1px; overflow: hidden; top: 0px; left: -10000px;"></div>

MNO
2011. 07. 17. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikk szerzője, Radoslaw Pyffel, a Kelet-Ázsiával foglalkozó vezető lengyel agytröszt, a Lengyelország–Ázsia Tanulmányok Központjának elnöke emlékeztetett: egy hónapja a lengyel kormány felmondta a szerződést az A2-es autópálya két, összesen 50 kilométeres szakaszát építő kínai COVEC céggel, mert az a megszabott határidőre nem adott biztosítékot a beruházás további finanszírozására, és nem készített ütemtervet fizetési kötelezettségeinek teljesítéséről. A kínai cég a 2012-es lengyel–ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra épülő autópálya Varsó és Lódz közötti részének két szakaszát építette, de a munkálatok leálltak, mert az alvállalkozók nem kapták meg járandóságukat. A Tusk-kormány azért bízta kínai cégre az útépítést – az Európai Unióban első ízben –, mert az dömpingárat ígért.

Súlyos lengyel hiba

A lengyel Kína-szakértő cikkében azt sugallja, hogy – a kínaiak minden felelőssége ellenére – a lengyel kormány súlyos hibát követett el. A COVEC szoros kapcsolatban áll a kínai állammal, és az összes kontinensen vannak befektetései. Az A2-es autópálya kínai szakaszának botránya de facto az együttműködésre szóló kínai meghívás semmibevételét jelenti. A válasz nem maradt el: a kínaiak felfüggesztették a Stalowa Wola-i Acélműben tervezett befektetésüket, majd Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök júniusi kijevi látogatásakor váratlanul Ukrajnát a stratégiai partner rangjára emelte, és 3,5 milliárd dolláros beruházást jelentett be az ukrán energiaágazatban és mezőgazdaságban.

A szerző hosszan sorolta a Lengyelország felé az elmúlt években tett kínai gesztusokat, a pekingi olimpiától a sanghaji expóig, ahol Lengyelország az európai övezet közepén kapott helyet, Németország és Spanyolország között, messze a magyar és cseh pavilon előtt, amelyek a világkiállítás peremén helyezkedtek el. Varsó azonban ezeket a jeleket nem vette észre vagy nem értette meg. A záróünnepségen, amelyet félmilliárd néző követett, az ENSZ-főtitkár, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök és Orbán Viktor mellett Grzegorz Schetyna, a szejm elnöke beszélt, sem a lengyel elnök, sem a miniszterelnök nem utazott el Pekingbe.

Orbán felismerte az esélyt

Nem hivatalos értesülések szerint a kínaiak arra a következtetésre jutottak, hogy jobb, ha otthagyják Lengyelországot – írta a lap. Annál is inkább, mert a varsói stratégia a rövid távú együttműködésen alapul, a kínaiakban csupán olcsó kivitelezőket lát, nem célja a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztése, amelyeknek az A2 csak előjátéka lett volna.

Mindezen a legtöbbet Orbán Viktor nyert – írta a lap. Látván, hogy Lengyelországot nem érdekli a stratégiai partnerség Kínával, felismerte, hogy nem adódik még egy ilyen esélye. Ven Csia-pao a COVEC-szerződés felmondása után azonnal magyarországi látogatást javasolt. Orbán csak erre várt. Megmutatta, hogy van víziója, és ez nagyon fontos számára. A magas rangú vendéget üdvözölve arról beszélt, hogy Kína jelentőségének növekedése és azok a változások, amelyekkel ez a világgazdaságban együtt jár, nem átmenetiek, hanem tartósak. Ezért Pekinggel hosszú távú stratégiai partnerségre számít, hosszabbra, mint amennyit ő várhatóan a hatalomban tölt.

Megvalósított vízió

Orbánnak nemcsak bátor és hosszú távú víziója van, de ezt profi módon meg is tudja valósítani – írta a Rzeczpospolita. Mindamellett, hogy Lengyelország Magyarországon a legutóbbi időkig stratégiai partnernek számított, Orbán már tavaly kinevezett egy, a kínai kapcsolatokkal foglalkozó kormánymegbízottat. Nem engedte, hogy a dalai láma hívei Ven Csia-pao látogatása ellen tüntessenek, viszont lehetővé tette, hogy a Budapesten élő kínaiak nemzeti színekbe öltözve üdvözöljék a kínai miniszterelnök konvoját a magyar főváros utcáin.

Orbán egymilliárd dolláros külön hitelt kapott magyar beruházásokra Kínában, továbbá kínai ígéretet a kereskedelmi forgalom megduplázására 2015-ig és magyar államkötvények pekingi vásárlására. Emellett a látogatás idején 12 kétoldalú megállapodást írtak alá, egyebek között a magyar vasúthálózat korszerűsítéséről és egy különleges kínai–közép-európai kereskedelmi és logisztikai övezet létrehozásáról, valamint arról, hogy Magyarországon lesz két nagy kínai konszern, a Huawei és a Sencsen (Shenzhen) Tanyi Technology Co. európai központja.

A lengyel Kína-szakértő emlékeztet, hogy miközben „Orbán a Pekinggel való együttműködés körül sürgölődött”, a varsói kormány a Merkel-kabinettel tartott együttes varsói kormányülésen nyilvánította ki, hogy Lengyelország legbiztosabb stratégiai partnere Németország. A cikk szerint – bár a magyar kormány döntésének vannak kockázatai és egyelőre nem látható következményei – nem kétséges, hogy a varsói és a budapesti kormány közül melyiké volt a jobb választás. Mert nincs kétség, hogy itt nemcsak egy 50 kilométeres autópálya-szakaszról, hanem jóval többről volt szó – fejeződik be a Rzeczpospolita című lengyel napilap írása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.