Őrizetbe vették a volt kormányfőt

Telekspekuláció vádjával őrizetbe vették Atef Obeid volt egyiptomi kormányfőt, egykori közvetlen helyettesével együtt – közölték kairói ügyészségi források csütörtökön.

MNO
2011. 07. 15. 3:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hoszni Mubarak eltávolított elnök rendszerének három évtizedes uralma során elkövetett visszaéléseket és korrupciós ügyeket vizsgáló ügyészség képviselője azzal vádolta meg Obeidet és helyettesét, hogy törvénytelenül árusítottak ki földeket Dél-Egyiptomban, Luxor mellett.

A vád szerint összejátszottak a Mubarak bizalmasának számító egyik üzletemberrel, aki így 1,3 millió dollárért, a valódi ár alig négy százalékáért juthatott egy földbirtokhoz, amely ráadásul természetvédelemi terület is volt, így fokozott oltalom alatt állt.

Obeid – aki 1999 és 2004 között volt Mubarak kormányfője, majd az Arab International Bank vezetője – csütörtöki kihallgatása során tagadta az ellene felhozott vádakat, s jelentések szerint egykori helyettesére, Juszef Vali volt mezőgazdasági miniszterre tett terhelő vallomást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.