Öt év alatt 33 ezer embernek vették el

Több mint 33 ezer ember veszítette el vezetői jogosítványát a büntetőpontos rendszer bevezetése óta eltelt öt év alatt Csehországban. A közlekedési minisztérium és a szakértők is elégedettek a büntetőpontos rendszer működésével, úgy látják, hogy bevált.

MNO
2011. 07. 04. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatályos szabályok szerint az veszíti el vezetői jogosítványát, aki 12 büntetőpontot gyűjtött össze. A pénzbüntetésen kívül a vezetői jogosítvány visszaszerzéséhez új vizsgákra van szükség. Alacsonyabb pontszám esetén annak, aki 12 hónapig hiba nélkül vezet, egy büntetőt levonnak.

A több mint 33 ezer „kipontozott” autóvezető közül 1720 volt nő. A minisztérium kimutatásai általában azt bizonyítják, hogy a cseh nők sokkal óvatosabban vezetnek, mint a férfiak. A büntetőpontok több mint negyedét a lakott településen megengedett maximális sebesség túllépéséért kapták a vezetők – közölte Martin Novák, a közlekedési tárca szóvivője.

A büntetőpontos rendszert 2006. június elsején vezették be Csehországban. Az első évben jelentősen visszaesett a halottak száma a közutakon, de a későbbi években újra emelkedett. A tízmilliós Csehországban 5,8 millió olyan gépkocsivezető van, aki egyetlen büntetőpontot sem kapott 2006 óta.

A rendszert a tapasztalatok alapján augusztus elsejétől módosítják. A változások lényege, hogy 44-ről 27-re szűkült azoknak a szabálysértéseknek a száma, amelyekért büntetőpont jár. Az enyhébbnek ítélt szabálysértésekért a jövőben csak pénzbüntetést róhatnak ki, büntetőpontot már nem.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.