Öt góllal vezettek a horvátok, de majdnem feltámadtunk a végén + Képek

Fojtogatta a magyar vízilabda-válogatottat a szerbek ellen négy gólos előnyből elveszített elődöntő, így vereség lett a vége az Európa-bajnok Horvátország elleni bronzmérkőzésnek a sanghaji világbajnokságon. A találkozón majdnem mi lettünk „a szerbek”, ötgólos hátrányból jöttünk fel úgy, hogy az utolsó percben az egyenlítésért támadtunk emberelőnyben.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/800553" target="_blank"><strong>• Olaszország a világbajnok</strong></a>

2011. 07. 30. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első három negyedben akkora fölényben játszott a magyar vízilabda-válogatott Szerbia ellen, hogy annak fényében öldöklő fájdalmat okoz mindenkinek – főleg az elődöntőn négy gólt szerző Madaras Norbert vezérelte legényeknek – az, hogy „csak” a bronzért küzdhettünk. Ne feledjük el: olimpiaspecialista csapatunk vezetésének előzetesen a négy közé jutás volt a célja, valamint a londoni ötkarikás játékokra való akkreditáció, a sanghaji vébé 13 magyar játékosa közt ráadásul már csak Biros Pétert és Kiss Gergelyt látjuk háromszoros bajnokaink közül – alaposan megreformált csapattal ment ki Kínába Kemény Dénes.



Ahol is a bronzmeccsig varázslatosan támadva játszotta le valamennyi mérkőzését az Aranycsapat: Montenegrót 11, Kazahsztánt 16, Spanyolországot 12 gólt dobva győzte le, majd jött az USA elleni 9-8-as negyeddöntő és a szerbek elleni elődöntő, ahol három alkalommal is vezettünk négy góllal – utoljára a harmadik negyed végén (12-8-ra!) –, hosszabbításban mégis kikaptunk 15-14-re. Ellenfelünk, Horvátország a csoportban három könnyű meccset tudott le (Brazília, Japán és Kanada ellen), majd lendületből verte Montenegrót (9-6), és meglepetésre alulmaradt Olaszországgal szemben (8-9). Két csalódottnak számító együttes ugrott tehát vízbe magyar idő szerint szombat reggel 10 órakor.

Öt gólt kaptunk gyorsan

Az első ráúszás után horvát kézen táncolt a labda, de tiszta magyar szerelés után Biros indíthatott támadást. Az első gólig bő két percet várni kellett – illetve dehogy kellett! Miho Boskovic járt túl az egyébként jól helyezkedő magyar védelem eszén. Továbbra is gyatrán támadtunk, Hosnyánszky és Kiss Gergely egyaránt elrontott egy-egy lövést, míg Dobud és Boskovic még egyszer betalált (0-3). Aztán csak megjött az első magyar találat is: Biros Péter büntetőből volt eredményes (1-3). Reménykedtünk, de megint jött egy horvát gól (1-4), amit emberelőnyből Madaras torolt meg (2-4). Az első negyed 5 bekapott gólt hozott végül...



A második negyed horvát labdaelhozással kezdődött, Kiss Gergely pedig ötméterest érően szabálytalankodott középen (2-6). Kisvártatva Biros bújt ki a védők közül, majd miután mellépattintott, horvát megúszás következett, de Nagy Viktor lefülelte, és a magyar kontrából Varga Dénes volt eredményes (3-6). Gyorsan visszaállt a négygólos hátrány (3-7), de Steinmetz Ádám gyönyörűséges támadás végén húzott a rövid felsőbe – megszáradt a labda (4-7). Éledezni látszottunk, de Buljubasic onnan lőtt gólt, ahonnan Nagy Viktornak nem szabadna maga mögé nyúlnia (4-8). Kapuscsere: Nagy helyett Szécsi. Gól már nem esett, félidő.

Feltámadás

A harmadik negyed megint horvát góllal kezdődött (4-9), és Hárai hiába volt ügyes a túloldalon (5-9), másfél perc alatt két gólt kaptunk (5-10). Kiss Gergely a találkozó kétharmadánál belőtte a hatodik magyar találatot (6-10), és hiába támadhattunk a „mínusz háromért”, emberelőnyben elkapkodtuk a dolgot. Visszaúszás, horvát időkérés és Boskovic-gól (6-11). Szerencsére Biros Péter ettől bepipult, és óriási gólt tapasztott a kapu jobb alsó sarkába (7-11), így még nem feleslegesen kért időt Kemény a harmadik negyed utolsó előtti percében. A gyors kombinációt Hosnyánszkyra játszottuk, aki nem hibázott (8-11). A túloldalon Boskovic késlekedve passzolt a centerhez, így megint támadhattunk, emberelőnybe kerültünk, és feljöttünk kettőre – Varga Dénes lőtt elhajlós gólt (9-11). A negyed vége nagyon rosszkor jött, mert lendületben voltunk.



(Képek: Reuters)

Finis: négyből négy labdaelhozatal horvát részről. Rontott támadások itt is, ott is, órásiakat védett Szécsi és Pavic, hosszú perceken keresztül, nálunk meg még a védelem is helyrerázódott. Mínusz egyért támadhattunk, amikor is kiállították a horvátok négyesét, aki ahelyett, hogy kiúszott volna, blokkolta Varga Dániel lövését. Kemény Dénes heves reklamálásba kezdett, a csapat szétesett, a horvátok pedig gólt lőttek (9-12). Három perc volt hátra, magyar időkérés. Gyorsan lőtt Varga Dénes egy gólt (10-12), és megint ledolgozhatónak tűnt a hátrányunk. Annál is inkább, mert Horvátország kihagyott egy emberelőnyös helyzetet, mi pedig nem! Biros: 11-12! Aztán a horvátok estek szét, de az utolsó percben kapott emberelőnyből nem tudtunk gólt szerezni – egyenlíteni –, így megérdemelten lett vb-bronzérmes az Európa-bajnok Horvátország. Magyarország negyedik helyen végzett, de legalább olimpiai résztvevő.

MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 11–12 (2–5, 2–3, 5–3, 2–1) magyar gólszerzők: Biros 3, Varga Dé. 3, Hárai 1, Hosnyánszky 1, Kiss Ge. 1, Madaras 1, Steinmetz 1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.